Høie

Høies vevde interiørtekstil Splendola i motefargene gult og oker fra 1963, tegnet av Else Marie Jakobsen.
Interiørtekstil

Artikkelstart

Høie er et norsk tekstilindustriselskap grunnlagt i 1850 av Peter Julius Lilloe. Selskapet var opprinnelig et bomullsspinneri, senere veveri med produksjon særlig av sengetøy, dyner og puter.

Oscar Jebsen overtar Høie

I 1904 overtok Oscar Jebsen Høie Fabrikker. Han moderniserte fabrikken og anlegget ble stadig utvidet, samtidig som driften ble rasjonalisert. Fordi Norge hadde svakt tollvern opplevde Høie og andre norske produsenter kraftig konkurranse fra importerte varer i 1920-årene. Det ble derfor igangsatt kampanjer for å få forbrukerne til å kjøpe norske varer. Tidlig i 1930-årene lyktes offensiven og salget gikk opp. I perioden fra 1933 til 1940 steg produksjon hvert år, og mesteparten av tiden hadde Høie full kapasitet. Under andre verdenskrig utvidet man deler av fabrikken, men på grunn av varerestriksjoner var Høie nødt å gå over til krisekvaliteter, og man ble pålagt store leveranser av papirstrie.

Ulike eierstrukturer

I 1972 fikk Høie samme eier som blant annet Arne Fabrikker i Ytre Arna ved Bergen, det delvis statseide Norion A/S. De to selskapene ble i 1986 sammensluttet til Høie-Arne A/S, samtidig som staten solgte sin eierandel til private interesser. I 1989 ble Høie-Arne overtatt av Chr. Bjelland & Co. og innlemmet i Sagatex-konsernet, sammen med Dale og Sandnes Uldvarefabrik. Der skiftet selskapet etter hvert navn til Høie AS.

Høie AS, som også omfatter svenske Höie AB (opprinnelig Nordiska Fjäder, grunnlagt i Malmö i 1902) og ullpleddprodusenten Berger (grunnlagt i 1880), ble i 1999 innlemmet i selskapet Berg Tekstil, som skiftet navn til Mascot Høie AS. Berg Tekstil ble grunnlagt i Brekstad i Ørland i 1987 av Morten Berg og produserer dyner og puter under merkenavnet Mascot. Mascot Høie overtok i 1998 også Norske Soveprodukter (Norsov), grunnlagt i 1980 på Dokka. Mascot Høie har produksjon i Brekstad, Kristiansand og Malmö, samt i Polen og Latvia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Benestvedt, Olav og Sigurd Grieg (1950). Høie fabrikker 1850–1950
  • Grieg, Sigurd (hovedredaktør) (1950). Norsk tekstil, Johan Grundt Tanum

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg