Faktaboks

Berger og Fossekleven fabrikker
Forretningsadresse

Bergerveien 2b, Berger

Stiftet
1880
Nedlagt
2003
Fra vevesalen på Berger
Fra vevesalen på Berger
Av /Vestfoldmuseene/Berger historielag.

Berger og Fossekleven fabrikker var en industribedrift i Berger utenfor Drammen. Bedriften bestod av to tekstilfabrikker: Berger Fabrik som kom i drift i 1881 og Fossekleven Fabrik som kom i drift i 1889. Produksjonen varte fram til 2003.

Etablering

Berger fabrik

Produksjonen i Berger Fabrik tok til i 1881.

Berger fabrik
Av /Vestfoldmuseene/Berger historielag.

Bedriftens historie startet i 1880 da firmaet Jens J. Jebsen & Co ble etablert. Familien Jebsen eide flere tekstilfabrikker i Arna utenfor Bergen, og ville etablere seg på Østlandet. Vinter 1879 gikk Jens J. Jebsen og hans far Jürg Jebsen med følge, over isen fra Holmestrand på vei mot Kristiania hvor de hadde tenkt å etablere et ullveveri ved Akerselva. De tok inn på Berger gård i Strømm kommune for natten. Der bodde det en enke som var interessert i å selge gården med de vannrettighetene som hørte til. Jebsen slo til, og allerede året etter sto de første fabrikkene klare.

I 1881 var den første ullvarefabrikken i drift på Berger. Virksomheten endret radikalt stedet, som tidligere bare bestod av en gård med fem husmannsplasser. Allerede i 1889 ble en ny fabrikk, Fossekleven Fabrik, anlagt høyere oppe i det samme vannfallet.

Drift

Fossekleven fabrik, ca. 1920
Fossekleven fabrikk åpnet i 1889. I 1936 fusjonerte de to fabrikkene, og i 1942 ble de omdannet til et aksjeselskap. Driften ved Fossekleven opphørte i 1965, og ullvareproduksjonen ble flyttet til Nedre Berger.
Fossekleven fabrik, ca. 1920
Av /Vestfoldmuseene/Berger historielag.

Man drev vaskeri, farveri, spinneri og veveri, og de to fabrikkene med tilhørende industri sysselsatte på det meste mellom 250 og 300 arbeidere. I 1936 fusjonerte de to fabrikkene, og i 1942 ble de omdannet til et aksjeselskap.

Driften ved Fossekleven opphørte i 1965, og ullvareproduksjonen ble flyttet til Nedre Berger. Det lille industrisamfunnet som vokste fram, hadde paternalistiske trekk: Bedriftslederen sørget for å bygge arbeiderboliger, til sammen 32 i tallet, og hver av disse boligene huset to til fire familier. I boligene bodde arbeiderne fritt fram til 1937. Berger bruksskole ble bygd av fabrikkeier Jens J. Jebsen i 1885, og en lærer ble ansatt. Berger kirke ble oppført i 1895, og var i Jebsen-familiens private eie helt fram til 1970. Det ble opprettet private pensjonsfond for både arbeiderne og funksjonærene. Videre sørget familien for opprettelse/drift av gamlehjem, sykestue, bank og postkontor.

Berger Museum

Berger Museum åpnet i juni 1997 og ble drevet av Berger Museumsforening. Foreningen ble stiftet i 1996 og hadde som mål å synliggjøre og bevare Bergersamfunnets historie.

I 2005 åpnet museet en funksjonærleilighet i en av arbeiderboligene tilhørende Fossekleven fabrikk, hvor historien om Fosseklevens første karde- og spinnemester West Bullen med familie blir fortalt. Berger museumsforening har siden starten samarbeidet tett med Nord-Jarlsbergmuseene. Fra 2009 har Nord-Jarlsbergmuseene vært en del av Vestfoldmuseene IKS, og Berger museum ett av Vestfoldmuseene. Berger museumsforening har endret navn til Berger historielag og eier fortsatt samlingene som Vestfoldmuseene forvalter.

Berger museum og Fossekleiva kultursenter holder i dag til i felles lokaler og drifter stedet sammen. Sammen er de en felles visningsarena og møteplass for historie-, kunst- og kulturinteresserte.

Kart

Berger museum
Berger museum
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg