Belgias flagg og våpen

Artikkelstart

Belgias flagg har tre like brede, vertikale felt i svart, gult og rødt (regnet fra stangen). Våpenet finnes i to varianter – et stort riksvåpen, som stort sett bare brukes til besegling av lover og internasjonale traktater, og et mindre statsvåpen, som brukes i de fleste offisielle sammenhenger.

Flagget

Denne trikoloren ble allerede brukt i oppstanden i 1789 og ble gjort til offisielt flagg i 1831. Fargene er hentet fra hertugdømmet Brabants våpen.

Våpenet

Den minste versjonen av det belgiske statsvåpenet.

Statsvåpenet
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Statsvåpenet er et skjold med Brabants gylne løve på svart bunn, lagt over to korslagte septre. Skjoldet er omkranset av Leopoldordenens storkorskjede og kronet med en kongekrone. Under skjoldet en banderole med innskrift på fransk, L'union fait la force, eller nederlandsk, Eendracht maakt macht ('Enhet gir styrke').

I det store riksvåpenet er kongekronen over skjoldet erstattet av en hjelm med åpent visir og en kongekrone som hjelmtegn og to lansebærende løver som skjoldholdere, det hele plassert på en kronet, purpurfarget og hermelinsforet våpenkappe med gull border og dusker, hvorfra stiger lanser med faner som bærer de opprinnelige ni provinsenes våpen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg