Belgias flagg og våpen

Flagg
Belgias statsflagg ble innført 12. oktober 1831. Proporsjonene er 13:15.

Belgias nasjonalflagg er en trikolor med like brede vertikale felt i svart, gult og rødt (regnet fra stangen). Flagget finnes i to versjoner, en kortform som er nasjonal- og statsflagg med proporsjoner 13:15, og et bredere handelsflagg med proporsjoner 2:3.

Våpenet finnes i tre varianter – et stort riksvåpen, som hovedsakelig brukes til besegling av lover og internasjonale traktater, et mellomstort riksvåpen som er kongens våpen, og et mindre statsvåpen, som brukes i de fleste offisielle sammenhenger.

Flagget

En trikolor med horisontale striper i rødt, svart og gult ble allerede brukt under oppstanden i 1787–1790 (La Révolution brabançonne). Statsdannelsen De forente belgiske stater ble opprettet 11. januar 1790, men tapte mot Østerrike i desember samme år. Flagg med Brabants farger kom igjen frem under opprøret mot Nederland i 1830, stadig med horisontale striper, men nå med rødt–gult–svart ovenfra. Den provisoriske regjeringen vedtok dette flagget 23. januar 1831, men 12. oktober samme år ble det bestemt å arrangere feltene vertikalt, som i Frankrikes trikolor.

Våpenet

Belgias middels store riksvåpen
Belgias større riksvåpen i fransk versjon. Det store riksvåpenet er det samme, men også med våpenbannere for landets ni provinser.

Statsvåpenet er et skjold med Brabants gylne løve på svart bunn, lagt over to korslagte septre. Skjoldet er omkranset av Leopoldordenens storkorskjede og over skjoldet en kongekrone. Under skjoldet en rød banderole med innskrift på fransk, L'union fait la force, eller nederlandsk, Eendracht maakt macht ('Enhet gir styrke').

I det store riksvåpenet er kongekronen over skjoldet erstattet av en gull hjelm med åpent visir og med kongekronen som hjelmtegn. Skjoldholderne er to løver som bærer lanser med gullkantede nasjonalflagg. Det hele er plassert i en kronet, rødfarget og hermelinsforet våpenkappe med gull border og dusker, hvorfra stiger lanser som bærer våpenbanner for de opprinnelige ni provinsene, med Brabants våpen i midten på en fane i flaggets farger belagt med provinsvåpenet.

Nederst vises den mellomste versjonen av riksvåpenet, som bare brukes av kongen. Fra 1921 til 2019 brukte kongene kongevåpenet i denne versjonen, men fra 2019 har kong Philippe valgt å la løven bære våpenet til kongehuset Sachsen-Coburg-Gotha.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg