Faktaboks

Belém
Uttale
belɛ
Belém
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Belém er hovedstad og største by i delstaten Pará i nordøstlige Brasil. Byen ligger ved elveosen Baía do Guajará, en av de to store munningene til Amazonasvassdraget, 130 kilometer fra Atlanterhavet. Byen har 1 499 641 innbyggere (IBGE, estimat for 2020).

Kultur

Belém er en moderne by med skyggefulle avenyer og parker med et overdådig vekstliv. Byen er havn for havgående skip med trafikk fra hele Amazonasvassdraget. Her utskipes gummi (kautsjuk), paranøtter, tømmer, jute, krydder og aluminium. Japansk innvandring etter 1930-tallet skapte nye tradisjoner for utvinning av jute og fermentering av sort pepper.

Belém er det viktigste kultur- og utdanningssenteret i den nordlige delen av Brasil, med to universiteter, flere katedraler og internasjonal lufthavn. Basilikaen Nossa Senhora de Nazaré, 'Vår frue fra Nazareth', inneholder en hellig treskulptur av Jomfru Maria. Til ære for denne arrangeres Círio de Nazaré, Brasils største religiøse festival, andre søndag i oktober hvert år. Tusenvis av pilegrimer og turister kommer til Belém for å delta i den 15 dager lange feiringen, innledet av en prosesjon gjennom byen. I 2013 ble begivenheten oppført på UNESCOs liste over mesterverker i muntlig og immateriell kulturarv.

Historie

Belém ble grunnlagt i 1616 av Kongedømmet Portugal. Bosettingen fikk først navnet Feliz Lusitânia, deretter Nossa Senhora de Belém og Santa María de â Belém (portugisisk for Betlehem). Belém fikk bystatus i 1655 og ble hovedstaden i Pará da Pará ble utskilt fra Maranhão i 1772. I perioden 1835–1836 var byen under kontroll av en fattigdomsorientert opprørsbevegelse. Den opplevde sterk vekst under «gummi-boomen» på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, og utviklet i 1970- og 1980-årene storbyproblemer typiske for brasilianske storbyer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg