Beiarelva

Beiarelva ved Arstad nær utløpet i Beiarfjorden.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Beiarelva er en elv i Beiarn kommune i Nordland. Den er kjent som en god lakseelv, og er en av fylkets største elver med største lengde på cirka 54 km og et nedbørfelt på 1052 km2.

Faktaboks

Også kjent som

Storåga

Løpet

Beiarelva springer ut fra Svartisens brepartier i grenseområdet mot Rana og Meløy, går gjennom Beiardalen og munner ut i botnen av Beiarfjorden. Den mottar flere store tilløp, i nedre delen merkes Arstadelva og Eiteråga, begge fra sør, og i øvre delen Store Gjeddåga, Trollåga (lengste tilløp 40 km) og Tverråga fra øst og Gråtåga fra vest. Beiarelva danner flere fosser, blant annet Høgfossen og Stornesfossen, men i sitt nedre øst-vestgående parti flyter den bred og stille. Tidevannet kan således merkes rundt ni km ovenfor munningen.

Fiske

Anadrom strekning på over 60 km i det nasjonale laksevassdraget.
Av .

Beiarelva er fylkets viktigste elv målt etter oppfisket kvantum. Det ble i 2018 fisket i alt 8,1 tonn hvorav sju tonn laks som er en nedgang på 1,3 tonn fra året før.

Vannkraft

Etter utbyggingen 1994 føres det meste av brevannet til Storglomvatnet i Meløy kommune som er magasin for Glomfjord kraftverk. Etter at Stortinget besluttet å verne det meste av elva mot utbygging, er den gjenværende utbyggbare kraften i elva begrenset til 17 MW.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg