Storglomvatnet

Artikkelstart

Storglomvatnet er et vann i Meløy kommune, Nordland fylke. Vannet ligger like nord for Svartisen, med naturlig avløp til Fykanåga som renner ut i Glomfjorden.

Vannet var tidligere oppdemmet som reguleringsmagasin for Glomfjord kraftverk. Ytterligere oppdemming (1993-1997) av Storglomvatnet sammen med Holmvassdammen har gjort Storglomvatnet til Norges største reguleringsmagasin regnet etter vannvolum, og nest størst når det gjelder energiinnhold. Magasinkapasiteten er cirka 3,5 milliarder kubikkmeter. Dette tilsvarer omtrent 1,7 ganger det gjennomsnittlig årstilløpet til magasinet. Energiinnholdet er 3,5 TWh. Høyeste og laveste reguleringshøyde er henholdsvis 585 og 460 meter over havet.

Storglomvassdemningen er bygd som steinfyllingsdam med vertikal asfaltkjerne. Den er 128 meter høy og 820 meter lang, og er dermed blant Norges høyeste demninger. Foruten avløp fra nord- og vestsiden av Svartisbreen er vann fra Beiarelvas øvre nedbørfelt og Blakkåga i Rana overført til Storglommagasinet. Magasinet utnyttes i Svartisen kraftverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg