BMRX-300

Artikkelstart

BMRX-300 er en tredjegenerasjons kjernereaktor av typen små modulære reaktorer. Reaktoren har en elektrisk ytelse på 300 megawatt (MWe) og er konstruert av det internasjonale industriselskapet GE Hitachi Nuclear Energy (GEH).

Konstruksjon

Reaktoren er en kokvannsreaktor som bruker ordinært lettvann som kjølemiddel. I konstruksjonen av reaktoren er det lagt vekt på å gjøre den enklest og rimeligst mulig å bygge, og bare benytte teknologier og komponenter som er vel utprøvd.

Karakteristisk for BMRX-300 er at reaktoren er utformet slik at den kjøles ved hjelp av naturlig sirkulasjon. På den måten skiller den seg fra fleste andre reaktorer som er avhengig av at kjøling skjer ved bruk av elektriske pumper. Med denne egenskapen får reaktoren en innebygd passiv sikkerhet som gjør at den på egen hånd kan ta hånd om restvarmen som oppstår etter et uhell og reaktoren er satt ut av drift. Ordinære reaktorer er avhengig av et aktivt kjølesystem for å unngå en ukontrollert nedsmelting.

Bruksområde

Selskapet oppgir at reaktoren vil kunne bygges for en pris på $2 250 per kW, og ha en produksjonskostnad gjennom reaktorens livssyklus som er sammenlignbar med et kombikraftverk basert på naturgass. Reaktorer av denne typen er ennå ikke satt i drift, men GEH har inngått en investeringsavtale med den polske kjemikaliegruppen Synthos og energikonsernet ZE PAK om å undersøke muligheten for å bygge fire til seks BWRX-300 reaktorer på anleggsområdet ved ZE PAKs kullkraftverk i Pątnów i Sentral-Polen.

I Estland har GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) og Estonian firm Fermi Energia OÜ inngått en samarbeidsavtale for å fremme en mulig utplassering av en BWRX-300 reaktor i det baltiske landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg