restvarme - kjernereaktor

Restvarme, varme som fortsatt utvikles i en kjernereaktor etter at reaktoren er slått av. Så lenge fisjonsprosessen pågår dannes en rekke sterkt radioaktive isotoper, hovedsakelig fisjonsproduker med kort levetid. Disse brytes til dels raskt ned under utsendelse av alfa-, beta- og gammastråling. Energien i denne strålingen blir omgjort til termiske bevegelser av atomer, det vil si til varme.

Kvantitativt utgjør restvarmen cirka 6,5 % av den energien som ble produsert da reaktoren var i drift. Siden mange av de radioaktive elementene har en svært kort halveringstid avtar strålingen raskt og etter rundt 1 time faller avgitt restvarme til cirka 1,5 % av den tidligere reaktorytelsen. Etter en dag faller restvarmen til 0,4 % og etter en uke til 0,2 %. Noen av de radioaktive isotopene har også lange halveringstider slik at det brukte kjernebrenselet fortsetter å avgi varme i flere år etter at det er fjernet fra reaktoren. Brukt kjernebrensel må derfor lagres i mange år, ofte 10-20 år, i et vannbad før de kan behandles videre. Et typisk brukt brensel vil etter ett år avgi omtrent 10 kW restvarme per tonn, avtakende til omtrent 1 kW etter 10 år.

Restvarmen kan i den første tiden utgjøre et betydelig problem for reaktoren. For eksempel vil et 1 000 MWel kjernekraftverk produsere cirka 3000 MW varme når den er i drift. Etter avstengning vil restvarmen da utgjøre 195 MW, fallende til 45 MW etter en time. Hvis ikke denne varmen ledes bort er dette nok til å påføre reaktoren store skader og restvarmen utgjør således et stort sikkerhetsproblem.

Restvarme utvikles også naturlig i jordens indre som følge av radioaktiv nedbrytning av langlivede radioaktive isotoper av thorium, uran og kalium som finnes i jorden og som har vært der siden dens tilblivelse. Denne prosessen er en viktig kilde til å opprettholde den geotermiske varmen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg