Faktaboks

Aud Gloppen
Født
11. mai 1963, Fitjar

Den nyskapende litteraturutgaven av Bibelen, med design av Aud Gloppen, vant gull i klassen skjønnlitteratur for voksne under kåringen av Årets vakreste bøker 2012.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Aud Gloppen er en grafisk designer og professor i typografisk design. Gloppen er særlig kjent for sin utforming av bokomslag og tidsskrifter og har mottatt Bokkunstprisen og en rekke andre priser for sin stilsikre, tidløse og ofte enkle design. Aud Gloppen står bak uformingen av flere kjente utgivelser, blant annet den skjønnlitterære utgaven av Bibelen og Knut Hamsuns samlede verker. I 13 år var hun ansatt i Bokklubben og før det i Cappelen Forlag. Hun er nå designer i Blæst design. I tillegg underviser hun ved Høgskolen i Gjøvik. Aud Gloppen er bosatt i Oslo.

Bakgrunn og virke

Aud Gloppen er utdannet ved Skolen for grafisk design, Ulefoss (1984-86). Senere studerte hun litteraturvitenskap og kunsthistorie ved Universitetet i Oslo. Gloppen var ansatt som grafisk designer i Cappelen Forlag fra 1987 til 1990 og i Bokklubben i perioden 1991-2004. Fra 2005 startet hun som designer i Blæst design. Siden 2006 har hun vært ansatt som professor 2 i typografisk design ved Høgskolen i Gjøvik. Hun blir også benyttet som gjesteforeleser og kursholder ved kunsthøgskolene i Oslo og Bergen og har blant annet vært sensor ved ESAG Penninghen i Paris.

Utforming av litterære mesterverk

Til Knut Hamsuns 150-års fødselsdag, 4. august 2009, ga Gyldendal Norsk Forlag ut hans samlede verker i 27 praktbind. Aud Gloppen har designet verket og Mari Slaattelid har laget omslagskunsten.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Da Gyldendal Norsk Forlag ga ut Knut Hamsuns samlede verker 1-27 (2007-09), i forbindelse med forfatterens 150-års fødselsdag, sto Aud Gloppen for omslagsdesignet i samarbeid med billedkunstneren Mari Slaattelid. Slaattelids ekspressive malerier og Gloppens stilrene design resulterterte i 27 unike omslag som samlet sto for et helhetlig uttrykk. Da hun var designer i Bokklubben, sto hun bak den tidløse utformingen av bokseriene Kulturbiblioteket, Verdens Hellige Skrifter og Verdensbiblioteket. Til serien Polarbiblioteket (Kagge Forlag, 2003-04) skapte hun stemningsfulle omslag i kjølige farger.

I tillegg til større bokserier, har hun i løpet av sin karriere designet omslagene til en rekke kjente litterære enkeltverk og diktsamlinger. Hun har utformet plakater og stått for layout i tidsskrifter. Redesign av Morgenbladet og utforming av plakatserien Dikt underveis for Oslo Sporveier og Den norske Lyrikklubben er noen eksempler på hennes arbeider.

Nyskapende bibeldesign

Aud Gloppen er en av få som kan påberope seg tittelen bibeldesigner. Hun har flere ganger samarbeidet med Bibelselskapet og formgitt ulike utgaver av Det nye Testamente og Bibelen. En skjønnlitterær praktutgave av Bibelen, som ble gitt ut i 2011, vakte stor oppmerksomhet fordi den presenterte innholdet som en sammenhengende litterær tekst, der versetall og fotnoter var fjernet. Duse farger, diskrete detaljer og gjennomført typografi samt en noe tykkere papirkvalitet enn det vi normalt finner i bibler, resulterte i et finstemt samspill mellom leservennlighet, innhold og estetikk.

Det er nettopp dette samspillet mellom tema, funksjon og uttrykk som kjennetegner Aud Gloppens formspråk. Hun tar gjerne i bruk få og sterke virkemidler for å skape den rette stemningen. Arbeidene bærer preg av å være gjennomtenkte ned til minste detalj, og allikevel klarer hun å holde fast ved noe lekent og umiddelbart.

Priser og utmerkelser

For omslaget til denne nyoversettelsen av Anne Franks dagbok, utgitt av Aschehoug forlag 2010, med oversettelse av Bodil Engen, vant Aud Gloppen gull i Årets vakreste bøker 2011.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

I 2000 mottok Aud Gloppen Bokkunstprisen for sitt samlede arbeid. Denne utmerkelsen føyer seg inn i en lang rekke av høythengende priser hun har fått gjennom karrieren. Flere ganger har hun blitt hedret med gull, sølv og diplom i Årets vakreste bøker. Blant annet fikk hun gull for utformingen av Bibelen i 2012 og for Anne Franks dagbok i 2011. Serien Bokklubbens kulturbibliotek ble utnevnt som Årets vakreste bok i 1999. I 2009 mottok hun Fagpressens Designpris for design av tidsskriftet Strek.

Aud Gloppen har publisert en artikkel i tidsskriftet Prosa og er representert med et essay i boka Lysten og hemmeligheten (Guttormsgaard/ Bjorli 2009).

I 2005 viste Galleri Grafill utstillingen Blæst om bokdesign der Gloppen stilte ut noen av sine arbeider sammen med Jesper Egemar, Terese Moe Leiner og Stian Hole.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg