Faktaboks

Stian Hole
Født
20. mars 1969
Portrettfoto av Stian Hole
Stian Hole har gitt ut flere prisbelønte bildebøker på Cappelen Damm, blant annet Morkels alfabet (2015) og de tre bøkene om Garmann (2006 –2010). Foto fra forfattersiden til forlaget.
Av /Cappelen Damm.

Stian Hole er en norsk grafisk formgiver, illustratør og barnebokforfatter, særlig kjent for sine digitale montasjer i en rekke prisbelønte bildebøker. Bøkene hans er oversatt til flere språk. Foruten andres og egne bøker har han også designet og illustrert plakater, cd-cover, magasiner, visuelle profiler og frimerker. Hole har mottatt mange priser, blant annet Bokkunstprisen.

Utdanning og egne utgivelser

Omslag bildebok
Stian Hole har laget både tekst og illustrasjoner i bildeboka Morkels alfabet, en bok om vennskap, som kom ut på CappelenDamm i 2015.
Av /CappelenDamm.

Stian Hole er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han debuterte som forfatter med bildeboka Den gamle mannen og hvalen (2005). Deretter fulgte Garmanns sommer (2006), Garmanns gate (2008), Garmanns hemmelighet (2010), Annas himmel (2013) og Morkels alfabet (2015).

Forside til bildeboken Garmanns sommer 2006
Stian Holes prisbelønte barnebok Garmanns sommer ble utgitt på CappelenDamm i 2006.
Av /Cappelen Damm.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Teknikk og virke

Illustrasjonsteknikken kan beskrives som sømløse, digitale montasjer. Hole bearbeider foto- og bildeutklipp, lag på lag, i Photoshop. Slik skapes et visuelt uttrykk som minner om fotografiet, men som samtidig er surrealistisk og eventyraktig. I tillegg til å formgi sine egne bildebøker, har han blant annet lagd bokomslag for forfattere som Jon Fosse, Roy Jacobsen, Linn Ullmann, Lars Saabye Christensen og Åsne Seierstad. Han illustrerte også boka Nattevakt. Dikt til barn (2013) avSynne Lea, som ble nominert til Brageprisen 2013.

Priser

Hole har mottatt mange priser og utmerkelser. I 2006 fikk han Kultur- og kirkedepartementes debutantpris for Den gamle mannen og hvalen (2005). Han har blitt tildelt Brageprisen to ganger (2006 og 2010), første gang for Garmanns sommer (2006). Denne boka ble også premiert med Bildebokprisen (2006), den prestisjetunge Bologna Ragazzi Award (2007) og Deutscher Jugendliteraturpreis for bildebøker (2010). I 2009 mottok han både den høythengende Bokkunstprisen og Nordisk barnebokpris. Videre har han vunnet flere priser i Årets vakreste bøker.

Stian Hole er medlem av Grafill.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg