Atlanta, by i sørøstlige USA. Atlanta er hovedstad i delstaten Georgia, og ligger ved foten av Blue Ridge Mountains. Selve byen har ca. 450 000 innbyggere (2014). Byen er en del av en større byregion som omfatter 18 fylker (counties) med i alt ca. 5,55 millioner innbyggere (2014). Atlanta er et sentralt kommunikasjonssenter med blant annet flyplassen Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, som siden 2005 har vært verdens travleste flyplass, og betjente i 2014 mer enn 96,2 millioner passasjerer og hadde over 868 000 flybevegelser. Jernbaneknutepunkt med store verksteder. Det ledende finansielle og kommersielle senter for den sørøstre del av USA. Atlanta har en mangesidig industri, og har blant annet hovedkontoret for Coca-Cola og TV-selskapet CNN. Handel med bomull, mais og tobakk. Innen byområdet finnes mer enn 20 universiteter og andre høyere læresteder.

Atlanta ble grunnlagt 1837 som det sørlige endepunkt for Western and Atlantic Railroad, jernbanen nordover til Chattanooga i Tennessee. Under borgerkrigen 1861–65 var Atlanta en av sørstatenes viktigste forsyningsbaser, brent og ødelagt av nordstatsarmeen under WilliamT. Sherman 1864. Grant Park huser Cyclorama, et stort sirkelformet maleri med scener fra slaget om Atlanta under borgerkrigen. Atlanta er fødeby for Martin Luther King jr, og ble den første større by i sørstatene som valgte en svart borgermester 1973, byens inntil da viseborgermester Maynard Jackson.

Byens motto: «Too busy to hate». Atlanta er et viktig kultur- og konferansesenter, og er senter for musikkretninger som hip hop, gospel og neo soul. Atlanta var vertsby for de olympiske sommerleker i 1996, noe som betydde et stort PR-løft for byen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.