Atlanta er en by i sørøstlige USA. Atlanta er hovedstad i delstaten Georgia, og ligger ved foten av Blue Ridge Mountains. Selve byen har 486 290 innbyggere, og er sentrum for en større byregion som omfatter 18 fylker (counties) med i alt 5 884 736 innbyggere (US Census, 2017).

Atlanta er et sentralt kommunikasjonssenter med blant annet flyplassen Hartsfield-Jackson Atlanta internasjonale lufthavn, som flere år på rad har vært verdens travleste flyplass. I 2017 betjente den 103 902 992 passasjerer og hadde 879 560 flybevegelser. For øvrig er byen et jernbaneknutepunkt med store verksteder, og et ledende finansielt og kommersielt senter for den sørøstre delen av USA. Atlanta har en mangesidig industri, og har blant annet hovedkontoret for Coca-Cola og TV-selskapet CNN. Handel med bomull, mais og tobakk. Innen byområdet finnes mer enn 20 universiteter og andre høyere læresteder.

Atlanta er et viktig kultur- og konferansesenter, og er senter for musikkretninger som hiphop, gospel og neo-soul. Atlanta var vertsby for de olympiske sommerleker i 1996, noe som var et stort PR-løft for byen.

Atlanta ble grunnlagt i 1837 som det sørlige endepunkt for Western and Atlantic Railroad, jernbanen nordover til Chattanooga i Tennessee. Under den amerikanske borgerkrigen 1861–65 var Atlanta en av Sørstatenes viktigste forsyningsbaser, brent og ødelagt av nordstatsarmeen under William T. Sherman i 1864. Grant Park huser Cyclorama, et stort sirkelformet maleri med scener fra slaget om Atlanta under borgerkrigen. Atlanta er fødeby for Martin Luther King jr, og ble den første større by i Sørstatene som valgte en svart borgermester i 1973, byens inntil da viseborgermester Maynard Jackson.

Byens motto er «Too busy to hate».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.