Arthrodira

Flere arter av arthrodiren Pluordosteus fra Devon i Canada, Russland og de baltiske stater
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Rekonstruksjon av arthrodiren Tubonasus lennardensis, fra det devonske Gogo-revet i Australia
.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Arthrodira er en utdødd gruppe med fisker av typen panserhaier som levde i devonperioden (419 – 359 millioner år siden).

Faktaboks

Uttale
artrodˈira
Etymologi
fra gresk arthron ( gresk), ledd etter leddet i hodepanseret, og Deire, ‘nakke’
Også kjent som

Panserhaier

Beskrivelse

Hodet og fremre del av kroppen var dekket av et kraftig beinpanser, hvor fremre og bakre del var leddet til hverandre. Bakre del av kroppen var dekket av skjell som hos andre fisk. Virvelsøylen var svakt forbenet. Kjevene var kraftige, men de hadde ingen tenner; i stedet hadde de sterke beinplater i over- og underkjeven. Disse beinplatene må ha vært utsatt for stor slitasje, men det er ikke kjent hvordan de klarte å vedlikeholde eller fornye dem. Antakelig var de en slags hudskjell som kunne slippes og fornyes. Enkelte forskere har ment at platene var en slags tenner. Størrelsen kunne variere fra 15 centimeter til devontidens største fisk (Dunkleosteus) på åtte-ni meter.

Utbredelse

De var svært vanlige i det som nå er det nord-atlantiske området, og dominerte mange økologiske nisjer i 50 millioner år, helt til de forsvant ved masseutryddelsen ved slutten av devonperioden. Fossiler av arthrodirer er kjent fra midtre Nord-Amerika i vest til Kina i øst, fra Svalbard i nord til Australia i sør.

Systematikk

Arthrodira er en orden innenfor klassen Placodermi (panserhaier).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg