Dag E. Kolstad, forlagsredaktør og tegneserieskaper, ansvarlig for noen av de mest sentrale bladene og innflytelsesrike tegneserieskaperne i Norge i 1980- og 90-årene.

Kolstad relanserte satirebladet Norsk MAD i 1981, som en boltreplass for hjemlige talenter som Arild Midthun, Tommy Sydsæter og Steffen Kverneland. De ble publisert side om side med serieskapere som Don Martin, Sergio Aragonés og Al Jaffee fra amerikansk MAD.

Han skrev også tre album med Truls og Trine (1983-85) med Terje Nordberg, tegnet av Arild Midthun,som ble oversatt til svensk og dansk. I 2015 vendte Kolstad og Midthun tilbake til Truls og Trine, med juleheftet «Dragehornet».

Ønsket om flere norske referanser i humoren, samt en større redaksjonell frihet enn hva de amerikanske rettighetshaverne godtok, gjorde at Kolstad tok med seg store deler av redaksjonen fra Norsk Mad og Semic/Nordisk Forlag i 1985, og stiftet Gevion Norsk Forlag året etter. Et forsøk på å få med seg lisensen til Norsk MAD mislyktes, isteden ble konkurrenten Pyton lansert i 1986, en mer rølpete, friere og norskere konkurrent til Norsk Mad. Kolstad var sterkt synlig i spaltene selv, både som den karikerte figuren Redaktøren og som manusforfatter under pseudonymet Dick Kolby. Kolstads arbeid med Norsk MAD og Pyton la grunnlaget for boomen for norske humortegneserier som innledes med Frode Øverlis Pondus på tampen av 1990-årene.

I 1988 ble Gevion kjøpt opp av Bladkompaniet, som dermed overtok Pyton sammen med seriehefter som Tommy og Tigern og Larsons gale verden. Kolstad forlot forlaget i 1990, for å etablere firmaet Norsk Strek, som produserte tegneserier og multimedia, blant annet Norges første kommersielle CD-ROM-utgivelse, Cyberfalsk med og om Herodes Falsk, samt seks dataspill med Mummitrollet. Samtidig fortsatte han som Pyton-redaktør frem til 1995.

Kolstad etablerte flere norske humorblader de følgende årene, men humorantologi-formatet sleit med å nå opp i konkurransen i 2000-årene. <Geek> (1997) gikk inn etter tre numre, den tredje norske utgaven av MAD (2001) holdt ut i seks numre, mens Gorilla (2003) og Bizarro (2003) begge ble nedlagt etter 13 numre. Kolstad var også redaktør for Ernie fra 2002 til 2008, etter at Egmont Serieforlaget overtok rettighetene fra Bladkompaniet. I 2008 sluttet han i Egmont, og har siden drevet eget firma. 

Kolstad har i tillegg skrevet tegneserier som Truls og Trine, med Terje Nordberg og tegnet av Arild Midthun, Vazelina Bilopphøggers, tegnet av Tommy Sydsæter, og Kaptein Sabeltann og Olsenbanden Jr., begge tegnet av Midthun, samt juleheftene med Anne-Cath. Vestlys Knerten, tegnet av danske Henrik Rehr.

Kolstad fikk Kulturdepartementets tegneseriepris for Truls og Trine redder julen i 1983 og for Vazelina Bilopphøggers i 1984, samt multimediaprisen Mint 98 for dataspillet Mummitrollet og jakten på trollmannens rubin. I 1998 fikk han Raptusprisen for sin innsats for norske tegneserier. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.