Faktaboks

Dag E. Kolstad

Dag Even Kolstad, Redaktøren, Dick Kolby

Født
5. mai 1955, Ski
Dag E. Kolstad
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dag E. Kolstad er en norsk forlagsredaktør og tegneserieskaper som var ansvarlig for noen av de mest sentrale bladene og innflytelsesrike tegneserieskaperne i Norge i 1980- og 1990-årene.

Tegneserier

Norsk MAD

Kolstad relanserte satirebladet Norsk MAD i 1981, som en boltreplass for hjemlige talenter som Arild Midthun, Tommy Sydsæter og Frode Øverli. De ble publisert side om side med serieskapere som Don Martin, Sergio Aragonés og Al Jaffee fra amerikansk MAD.

Han skrev også tre album med Truls og Trine (1983–1985) sammen med Terje Nordberg, tegnet av Arild Midthun, som ble oversatt til svensk og dansk. I 2015 vendte Kolstad og Midthun tilbake til Truls og Trine, med juleheftet «Dragehornet».

Gevion og Pyton

«Redaktøren»
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ønsket om flere norske referanser i humoren samt en større redaksjonell frihet enn det de amerikanske rettighetshaverne godtok, gjorde at Kolstad tok med seg store deler av redaksjonen fra Norsk Mad og Semic/Nordisk Forlag i 1985 og stiftet Gevion Norsk Forlag året etter. Et forsøk på å få med seg lisensen til Norsk MAD mislyktes. I stedet ble konkurrenten Pyton lansert i 1986, en mer rølpete, friere og norskere konkurrent til Norsk Mad. Kolstad var sterkt synlig i spaltene selv, både som den karikerte figuren Redaktøren og som manusforfatter under pseudonymet Dick Kolby. Kolstads arbeid med Norsk MAD og Pyton la grunnlaget for boomen for norske humortegneserier som ble innledet med Frode Øverlis Pondus på tampen av 1990-årene.

I 1988 ble Gevion kjøpt opp av Bladkompaniet, som dermed overtok Pyton sammen med seriehefter som Tommy og Tigern og Larsons gale verden. Kolstad forlot forlaget i 1990 for å etablere firmaet Norsk Strek, som produserte tegneserier og multimedia, blant annet Norges første kommersielle CD-ROM-utgivelse, Cyberfalsk, med og om Herodes Falsk, samt seks dataspill med Mummitrollet. Samtidig fortsatte han som Pyton-redaktør frem til 1995.

Nyetableringer

Kolstad etablerte flere norske humorblader de følgende årene, men humorantologi-formatet sleit med å nå opp i konkurransen i 2000-årene. <Geek> (1997) gikk inn etter tre numre, den tredje norske utgaven av MAD (2001) holdt ut i seks numre, mens Gorilla (2003) og Bizarro (2003) begge ble nedlagt etter 13 numre. Kolstad var også redaktør for Ernie fra 2002 til 2008, etter at Egmont Serieforlaget overtok rettighetene fra Bladkompaniet. I 2008 sluttet han i Egmont, og siden har han drevet eget firma.

I 2019 startet han forlaget Toppspinn med Sture Krey Skjæret og har blant annet gitt ut bøkene Fjøsnissens jul (2019) og De fantastiske tegneseriene med Vazelina Bilopphøggers (2020). Sistnevnte havnet i sin tredje uke på førsteplass på salgslisten for norsk skjønnlitteratur og ble raskt fulgt opp med De fantastiske tegneseriene med Vazelina Bilopphøggers vol. 2 (2020) og De fantastiske tegneseriene med Vazelina Bilopphøggers vol. 3 (2021).

Kolstad har i tillegg skrevet tegneserier som Truls og Trine, med Terje Nordberg og tegnet av Arild Midthun, Vazelina Bilopphøggers, tegnet av Tommy Sydsæter, og Kaptein Sabeltann og Olsenbanden Jr., begge tegnet av Midthun, samt juleheftene med Anne-Cath. Vestlys Knerten, tegnet av danske Henrik Rehr.

Utmerkelser

Kolstad fikk Kulturdepartementets tegneseriepris for Truls og Trine redder julen i 1983 og for Vazelina Bilopphøggers i 1984 samt multimediaprisen Mint 98 for dataspillet Mummitrollet og jakten på trollmannens rubin. I 1998 fikk han Raptusprisen for sin innsats for norske tegneserier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg