Faktaboks

Albert Uderzo

Alberto Aleandro Uderzo

Uttale
yderzˈå
Født
25. april 1927, Fismes, Italia
Død
24. mars 2020, Neuilly-sur-Seine, Frankrike
Albert Uderzo

Albert Uderzo sammen med noen av figurene han har skapt: Asterix (til venstre), Miraculix og Obelix.

Albert Uderzo
Av /NTB Scanpix.

Albert Uderzo var en italiensk-fransk tegneserietegner, mest kjent som skaperen av Astérix, sammen med René Goscinny.

Bakgrunn

Han debuterte i 1946 med blant annet Arys Buck, en forløper for Astérix. I 1952 begynte han å samarbeide med manusforfatteren René Goscinny.

Indianere og gallere

Goscinnys og Uderzos første suksess var den komiske indianerserien Oumpah-Pah (1958–1962, norsk utgave het Ompa-pa). I 1959 var de blant grunnleggerne av det viktige humormagasinet Pilote, hvor Astérix le Gaulois (Asterix) så dagens lys samme år.

Denne serien om noen uovervinnelige galliske landsbyboeres kamp mot den romerske okkupasjonsmakten er blitt en av verdens mest populære. Goscinny og Uderzo laget 24 Asterix-album sammen, og de hadde også regien på to av tegnefilmene om Asterix. Det var også Uderzo som skapte hunden Idéfix.

Etter Goscinny

Etter Goscinnys død i 1977 laget Uderzo åtte Asterix-album, hvor han har stått for både manus og tegninger, hjulpet av ukrediterte medhjelpere i Studio Et Cetera. Serien er i flere år blitt rentegnet og tusjet av Frédéric Mébarkis.

I tillegg er det gitt ut to album med korte historier og ett hyllestalbum av andre serieskapere, utgitt på norsk som henholdsvis Gallisk skolestart (2006), Asterix og Obelix fyller år: Gullboken (2009) og Asterix og vennene hans: Hyllest til Albert Uderzo (2007).

I september 2011 kunngjorde 86 år gamle Uderzo at han ville trekke seg tilbake, og i 2013 kom albumet Asterix hos pikterne, skrevet av Jean-Yves Ferri og tegnet av Didier Conrad.

Uderzo døde i sin egen seng natt til 24. mars 2020, etter et hjerteinfarkt dagen før.

Samtlige Asterix-album og fire Ompa-pa-album er oversatt til norsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg