Albert Uderzo

Faktaboks

Albert Uderzo
Uttale
yderzˈå
Født
25. april 1927, Fismes, Italia

Albert Uderzo, italiensk-fransk tegneserietegner. Debuterte 1946 med bl.a. Arys Buck, en forløper for Astérix. Begynte 1952 å samarbeide med manusforfatteren René Goscinny.

Deres første suksess var den komiske indianerserien Oumpah-Pah (1958–62, norsk utg. Ompa-pa). I 1959 var de blant grunnleggerne av det viktige humormagasinet Pilote, hvor Astérix le Gaulois (Asterix) så dagens lys samme år.

Denne serien om noen uovervinnelige galliske landsbyboeres kamp mot den romerske okkupasjonsmakten er blitt en av verdens mest populære. Goscinny og Uderzo laget 24 Asterix-album sammen, og de hadde også regien på to av tegnefilmene om Asterix. Det var også Uderzo som skapte hunden Idéfix.

Etter Goscinnys død 1977 har Uderzo laget åtte Asterix-album, hvor han har stått for både manus og tegninger, hjulpet av ukrediterte medhjelpere i Studio Et Cetera. Serien er i flere år blitt rentegnet og tusjet av Frédéric Mébarkis.

I tillegg er det gitt ut to album med korte historier og ett hyllestalbum av andre serieskapere, utgitt på norsk som henholdsvis Gallisk skolestart (2006), Asterix og Obelix fyller år: Gullboken (2009) og Asterix og vennene hans: Hyllest til Albert Uderzo (2007).

I september 2011 kunngjorde Uderzo at han ville trekke seg tilbake, og overlate serien om Asterix til blant andre assistenten Mébarkis.

Samtlige Asterix-album og fire Ompa-pa-album er oversatt til norsk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg