Tormod Løkling

Faktaboks

Tormod Løkling

Termos Løkring, Mr. T

Født
5. februar 1964, Bergen
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Tormod Løkling som «Mr. T» i Pondus.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Tormod Løkling er en norsk forlagsredaktør og tegneserieskaper, best kjent som redaktør for Frode Øverlis Pondus, lett gjenkjennelig i stripene som «Mr. T», redaktør i Bladkokeriet. Han har også skrevet manus for Pyton og Donald Duck & Co.

Debut og utdannelse

Løkling debuterte som manusforfatter med spionserien Patrick & Co i Bergens Tidende i 1977, tegnet av barndomsvennen Arild Midthun. Han fortsatte å skrive manus for Midthun i 1980-årene, blant annet i blader som KOnK, samtidig som han ble cand. mag., med russisk mellomfag og grunnfag i engelsk og internettjournalistikk.

I 1989 begynte Løkling å skrive manus for humorbladet Pyton, ofte under pseudonymet Termos Løkring. Året etter ble han ansatt av Pyton-utgiveren Bladkompaniet, som redaktør for månedsheftet Tommy og Tigern.

I 1996 ble han også redaktør for Ernie, og gradvis ble han redaksjonelt ansvarlig for hele tegneserieavdelingen i forlaget. I 1996 ble Pondus fast biserie i Ernie, og i 2000 fikk serien sitt eget månedshefte, med Løkling som redaktør.

Donaldredaktør

Høsten 2003 gikk Løkling over til Egmont Serieforlaget, der han ble redaktør for ukebladet Donald Duck & Co. Der innledet han en satsing på norskproduserte Donald-serier, igjen tegnet av Midthun, og ofte etter manus av Knut Nærum, Terje Nordberg og seg selv.

Siden 2010 har Løkling skrevet et årlig Donald Duck-julehefte, i samarbeid med Nærum og Midthun. Tidsreisetyven (2021) ble i tillegg utgitt på nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk.

Da Frode Øverli gikk til Egmont Serieforlaget i 2007 forlot Løkling redaktørstillingen i Donald Duck & Co til fordel for Pondus, Rutetid og Børge Lunds Lunch – frem til Øverli og Lund forlot Egmont til fordel for nystartede Strand Forlag. Øverli vendte delvis tilbake til Egmont og Løkling i 2020, da forlaget relanserte Rutetid-bladet.

Radio og utmerkelser

Løkling laget tegneserien Livstegn for tidsskriftet Utdanning i 2002 og 2003, og kåserte i radioprogrammet Herreavdelingen på NRK P1 fra 2005 til 2013.

I 2013 vant Løkling Sproing-prisen for Donald Duck julealbum: Skrues barndom: Kampen om jula, tegnet av Arild Midthun og skrevet i samarbeid med Knut Nærum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg