Faktaboks

Tormod Løkling

Termos Løkring, Mr. T

Født
5. februar 1964, Bergen
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Tormod Løkling som «Mr. T» i Pondus.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tormod Løkling er en norsk forlagsredaktør og tegneserieskaper, best kjent som redaktør for Frode Øverlis Pondus, lett gjenkjennelig i stripene som «Mr. T», redaktør i Bladkokeriet. Han har også skrevet manus for Pyton og Donald Duck & Co.

Debut og utdannelse

Løkling debuterte som manusforfatter med spionserien Patrick & Co i Bergens Tidende i 1977, tegnet av barndomsvennen Arild Midthun. Han fortsatte å skrive manus for Midthun i 1980-årene, blant annet i blader som KOnK, samtidig som han ble cand. mag., med russisk mellomfag og grunnfag i engelsk og internettjournalistikk.

I 1989 begynte Løkling å skrive manus for humorbladet Pyton, ofte under pseudonymet Termos Løkring. Året etter ble han ansatt av Pyton-utgiveren Bladkompaniet, som redaktør for månedsheftet Tommy og Tigern.

I 1996 ble han også redaktør for Ernie, og gradvis ble han redaksjonelt ansvarlig for hele tegneserieavdelingen i forlaget. I 1996 ble Pondus fast biserie i Ernie, og i 2000 fikk serien sitt eget månedshefte, med Løkling som redaktør.

Donaldredaktør

Høsten 2003 gikk Løkling over til Egmont Serieforlaget, der han ble redaktør for ukebladet Donald Duck & Co. Der innledet han en satsing på norskproduserte Donald-serier, igjen tegnet av Midthun, og ofte etter manus av Knut Nærum, Terje Nordberg og seg selv.

Siden 2010 har Løkling skrevet et årlig Donald Duck-julehefte, i samarbeid med Nærum og Midthun. Tidsreisetyven (2021) ble i tillegg utgitt på nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk.

Da Frode Øverli gikk til Egmont Serieforlaget i 2007 forlot Løkling redaktørstillingen i Donald Duck & Co til fordel for Pondus, Rutetid og Børge Lunds Lunch – frem til Øverli og Lund forlot Egmont til fordel for nystartede Strand Forlag. Øverli vendte delvis tilbake til Egmont og Løkling i 2020, da forlaget relanserte Rutetid-bladet.

Radio og utmerkelser

Løkling laget tegneserien Livstegn for tidsskriftet Utdanning i 2002 og 2003, og kåserte i radioprogrammet Herreavdelingen på NRK P1 fra 2005 til 2013.

I 2013 vant Løkling Sproing-prisen for Donald Duck julealbum: Skrues barndom: Kampen om jula, tegnet av Arild Midthun og skrevet i samarbeid med Knut Nærum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg