Tegneserie

Norsk Mad, 3/1981.

Tegneserie
Av .
Mad

Mad. Magasinets frontfigur Alfred E. Neuman, bl.a. kjent for sitt motto «What, me worry?».

Mad
Av /NTB Scanpix ※.

Mad er et amerikansk satirisk magasin startet i 1952 av Harvey Kurtzman og William Gaines for EC Comics. Det inneholder vesentlig tegneserier. I 2019 meldte utgiverne at bladet ikke lenger skulle presentere nytt materiale, med unntak av en årlig spesialutgave, men isteden fylles med opptrykk av gammelt materiale.

Faktaboks

Uttale
mæd
Etymologi
engelsk ‘gal’
Også kjent som

MAD Magazine

Tegnere har vært blant andre Bill Elder, Jack Davis, Sergio Aragonés, Al Jaffee, Mort Drucker og Don Martin. Bladet inneholder blant annet parodier på andre tegneserier, filmer og litterære sjangere. Bladet var særlig viktig og på sitt mest innflytelsesrike fra starten i 1950-årene og opp til 1970-årene. Da hadde magasinet en dominerende posisjon innen politisk satire i et USA rammet av selvsensur og kald krig-paranoia, spesielt i ungdomskulturen.

Den amerikanske tv-serien Mad TV var et spinoffprodukt av magasinet, og gikk på Fox fra 1995 til 2009, med totalt 321 episoder.

På norsk

Mad har vært utgitt på norsk i flere perioder, først som Mad-pocket fra 1969 til 1974, deretter som bladet Norsk Mad, fra 1971 til 1972, begge på Williams Forlag. I 1981 ble Norsk Mad gjenopplivet som månedsblad, av redaktør Dag E. Kolstad på Semic/Nordisk Forlag.

Kolstad fikk med seg norske serieskapere som Arild Midthun, Tommy Sydsæter og Frode Øverli, som han i 1985 tok med seg videre til det nystartede forlaget Gevion (senere Bladkompaniet), der han startet den norske Mad-konkurrenten Pyton. Norsk Mad fortsatte på Semic, med både amerikanske og norske tegnere, og Semic rakk også å gi ut 30 Mad-pocket fra 1982 til 1988.

I 1994 la Semic ned Norsk Mad, etter totalt 118 numre, men bladet ble relansert igjen alt året etter, av Bladkompaniet. Forsøket endte med bare seks numre. I 2001 prøvde Egmont seg, men måtte også gi opp etter seks numre. I tillegg kom Norsk Mad ut i albumformat i 2008 (Egmont, to numre), og i 2017 kom Mad-juleheftet Don Martin flesker julen inn! (Cappelen Damm).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg