Enki Bilal

Faktaboks

Enki Bilal
Uttale
bilˈal
Født
7. oktober 1951, Beograd, Serbia
Egmont ga ut hele «Monster-tetralogien» mellom to permer i 2007.
Av .

Artikkelstart

Enki Bilal er en fransk tegneserietegner og -forfatter, født i det daværende Jugoslavia, men bosatt i Frankrike siden han var ni år. Han regnes som en av de fremste tegnere av franskspråklige voksenserier.

Bilal slo seg opp som en av de mest kunstnerisk ambisiøse i den episke, franske albumtradisjonen, med sterke innslag av surrealisme og symbolisme. Han har, sammen med forfatteren Pierre Christin, laget albumserien Légendes d'aujourd'hui (Legender av i dag). Til denne serien hører blant annet Le vaisseau de pierre (Steinskipet, 1976) og La ville qui n'existait pas (Byen som ikke fantes, 1977), som begge med sin blanding av realisme og fantasy viser Bilals store spennvidde som tegner.

Ren realisme er det i Les phalanges de l'ordre noir (Den sorte ordens falangister, 1979), som handler om to stridende grupper fra den spanske borgerkrigen som møtes 40 år senere, og Partie de chasse (Jakten, 1982), som er et oppgjør med den østeuropeiske etterkrigskommunismen.

Bilals hovedverk, som han tegnet etter eget manus, er Nikopol-trilogien: La foire aux immortels (Udødelighetens pris, 1980), La femme piège (Lokkeduen, 1986) og Froid Équateur (Frost ved Ekvator, 1992). Trilogien er en komplisert science fiction-historie om menneskers streben etter makt, udødelighet, berømmelse og kjærlighet. Den danner basis for filmen Immortel (ad vitam) (2004).

En rekke av Bilals album er oversatt til norsk, blant annet Le Sommeil du Monstre (Monster-tetralogien, 2007), som i liket med Nikopol-trilogien er dystopisk science fiction som kretser rundt symbolisme, storpolitikk og religion.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg