Faktaboks

Eirik Ildahl
Født
19. juni 1957, Hamar
Eirik Ildahl
.
Selvportrett.
Selvportrett av Eirik Ildahl fra 1980-årene
Selvportrett.
Av .

Eirik Ildahl er en norsk forfatter, tegneserieskaper og dramatiker, kjent for et bredt spenn som rommer alt fra Donald Duck- og Fantomet-manus via tegneserieromanen Solruns saga til manus for spillefilmen Hodet over vannet.

Tidlige tegneserier

Ildahl skrev og tegnet stripeserien Den mystiske mannen som 15-åring, publisert i det motkulturelle bladet Vannbæreren, og fulgte i 1970-årene opp med rundt et dusin Donald Duck-manus for tegneren Freddy Milton, som arbeidet for det nederlandske Oberon-forlaget.

Han og Terje Nordberg var redaktører for det innflytelsesrike tegneserieheftet Serie-Fokus (1980–1981), som publiserte både nye og klassiske serier, norske og utenlandske, samt stoff om tegneserier. De to redaktørene samarbeidet om den ufullendte historien «Dyrets tegn», laget under pseudonymet Knut Berg. I tillegg tegnet og skrev Ildahl Agent X², en serie han publiserte på egen hånd.

Siden 1981 har Ildahl vært fulltids forfatter, nærmere bestemt en av Norges første og mest aktive profesjonelle tegneserieforfattere. Han skrev Sirkus for Fantomet-bladet fra 1980 til 1984 (med tegner Arild Midthun og medforfatter Terje Nordberg), Fantomet-manus i 1981–1986 under pseudonymet Idi Kharelli og Moe Bodyguard (1985–1986, med Bjørn Ousland), som gikk som biserie i bladet Helgenen, før han innledet storsatsingen Solruns saga (tre bind 1988–1993, tegner Bjørn Ousland).

Tegneserieroman, album og stripeserie

Solruns saga var det norske svaret på en bølge med kunstnerisk ambisiøse, historiske tegneserier, der Ildahl blandet fantasi og virkelighet i svartedaudens skygge, og Ousland hentet inspirasjon fra tegnere som Milton Caniff, Hugo Pratt og Didier Comès. Første bind, Pesta, ble presentert som den første norske tegneserieromanen for voksne, og VG skrev at Ildahl er «en av de få, om ikke den eneste, her i landet som vet å utnytte tegneseriens særegne muligheter når han skriver» i sin anmeldelse.

Ildahl fulgte opp med albumet Gutta på skauen (1990, tegner Geir Florhaug, medforfatter Terje Nordberg), men etter at det norske albummarkedet kollapset tidlig i 1990-årene, ble Ildahls manus mer markedstilpassede.

Ti historier med den mer tradisjonelle fransk-belgiskinspirerte actionserien Herman Storm (1990–2001, tegner Jean-Yves Mitton og Enrique Villagran) fulgte, før det ble lisensserier med Brødrene Dal, Pelle & Proffen og James Bond og stripeserien Pappa og Pestus (1996–2004, tegner Arild Midthun, medforfatter Terje Nordberg).

Forlaget Toppspinn ga i 2020 ut de tre albumene i Solruns saga samlet i bokform.

Film og bøker

Ildahl har også skrevet manus til hørespillet Kvinnen med de tusen ansikter (1997), teaterstykket Gudmoren (2003), tv-serien Hotel Cæsar og filmene Blackout (1986, medforfatter Erik Gustavson), Hodet over vannet, (1993, medforfatter Geir Eriksen) og Andreaskorset (2004).

Han debuterte som skjønnlitterær forfatter med fantasiromanen Fortellingen om Den (1981), og startet i 2014 roman-trilogien Ildahl-serien med Dødehavets Neptun, skrevet som føljetong i røverromanstil og fulgt opp av Caligulas sirkus (2015) og Demonen fra stjernene (2016).

I 2023 kom science fiction-romanen Ainano, om kjærlighet og kunstig intelligens i år 2143. Den fikk sin fortsettelse i Liriel (2024).

Priser

Ildahl og Ousland mottok Kulturdepartementets tegneseriepris for Solruns saga 1: Pesta i 1988. I 1990 fikk de Sproing-prisen for Solruns saga 2: Nattlys.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg