Tegneserie

Fantomet 1/1966.

Tegneserie
Av .
Fantomet

Fantomet tegnet av Wilson McCoy.

Av /KF-arkiv ※.

Fantomet er en amerikansk tegneserie som ble startet i 1936 av forfatteren Lee Falk (1911–1999) og tegneren Ray Moore (1905–1984). Senere er den tegnet av blant andre Wilson McCoy (1902–1961), Seymour (Sy) Barry (født 1928), George Olesen (1924–2013) og flere skandinaviske tegnere.

Faktaboks

Også kjent som
The Phantom

Fantomet er en av tidenes mest populære tegneseriehelter. Siden 1943 er det laget flere spillefilmer og TV-serier om ham. Den foreløpig siste var en miniserie i 2009.

Handling

Serien handler om den maskerte, trikotkledde helten Fantomet, som bor i en hodeskallegrotte i De dype skoger nær det afrikanske fantasilandet Bangalla (tidligere kalt Bengal). Han er etterkommer av sjømannen Christopher Walker, som led skipbrudd på 1500-tallet som følge av et sjørøveroverfall, og som sverget å bekjempe røvere og beskytte de svake. I jungelen i dette området finnes afrikanske pygmeer og indiske tigre. Dagens Fantomet er det 21. i rekken.

Ved å bruke like drakter har Fantomene opp gjennom tidene skapt inntrykk av at de er samme person, som er udødelig. Derfor kaller befolkningen i Bangalla ham Ånden som går. Fantomet har en hest som heter Hero og en ulv som heter Ulv. Når han ferdes i urbane miljøer, har han på seg trenchcoat, solbriller og hatt.

Heltens egentlige navn er Christopher (Kit) Walker. Han giftet seg i 1977 med sin mangeårige kjæreste Diana Palmer (på norsk Sala Palmer), og de fikk tvillingene Kit og Heloise.

I Norge

Fantomet kom til Norge da Aftenposten i 1939 begynte å publiserte serien i A-magasinet, og ble fra 1964 til og med 2018 utgitt som eget seriehefte, i tillegg til at serien ble publisert i en rekke norske aviser.

Tegneserieheftet ble lenge gitt ut annenhver uke, men etter 2013 ble utgivelsen redusert til månedlig frekvens, dog fortsatt med 26 numre i året, på grunn av såkalte «dobbeltnumre». I 2018 sluttet bladet å komme ut, og nr. 13 ble det aller siste nummeret. Året etter sluttet Aftenposten å publisere avisserien, etter 80 år. «I omskiftelige tiår har han representert noe uomgjengelig, som avisen selv, for leserne og for oss som jobber her», skrev daværende sjefredaktør Espen Egil Hansen.

Egmont gir fortsatt ut av Fantomet kronologisk (2017–), en serie med reproduksjoner av Fantomet-bladet fra 1964 og videre inn i 1970-årene. Albumserien Nye Fantomet-historier (2019) ble ikke samme suksess, og gikk inn etter to utgivelser. I den første, Sommerfuglmannen, møttes Fantomet og Gunnar Staalesens privatdetektiv Varg Veum i Bergen, i en historie av Arild Wærness, Knut Robert Knutsen og Mike Collins.

I 2021 vendte helten tilbake med Fantomet årsalbum: Spionskipet/Timpennis trommer, også kalt «årsalbum». Dette var i praksis det første Fantomet-juleheftet siden 1997, og ble fulgt opp av et nytt årsalbum året etter, Den gylne strands gåte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg