Fantomet

Fantomet 1/1966.

Tegneserie
Av .

Fantomet tegnet av Wilson McCoy.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Fantomet er en amerikansk tegneserie som ble startet i 1936 av forfatteren Lee Falk (1911–1999) og tegneren Ray Moore (1905–1984). Senere er den tegnet av blant andre Wilson McCoy (1902–1961), Seymour (Sy) Barry (født 1928), George Olesen (1924–2013) og flere skandinaviske tegnere.

Faktaboks

Også kjent som
The Phantom

Fantomet er en av tidenes mest populære tegneseriehelter. Siden 1943 er det laget flere spillefilmer og TV-serier om ham. Den foreløpig siste var en miniserie i 2009.

Handling

Serien handler om den maskerte, trikotkledde helten Fantomet, som bor i en hodeskallegrotte i De dype skoger nær det afrikanske fantasilandet Bangalla (tidligere kalt Bengal). Han er etterkommer av sjømannen Christopher Walker, som led skipbrudd på 1500-tallet som følge av et sjørøveroverfall, og som sverget å bekjempe røvere og beskytte de svake. Dagens Fantomet er det 21. i rekken. I jungelen i dette området finnes afrikanske pygmeer og indiske tigre.

Ved å bruke like drakter har Fantomene opp gjennom tidene skapt inntrykk av at de er samme person, som er udødelig. Derfor kaller befolkningen i Bangalla ham Ånden som går. Fantomet har en hest som heter Hero og en ulv som heter Ulv. Når han ferdes i urbane miljøer, har han på seg trenchcoat, solbriller og hatt.

Heltens egentlige navn er Christopher (Kit) Walker. Han giftet seg i 1977 med sin mangeårige kjæreste Diana Palmer (på norsk Sala Palmer), og de fikk tvillingene Kit og Heloise.

I Norge

Fantomet kom til Norge i 1939, og er siden 1964 blitt utgitt som eget seriehefte, i tillegg til at serien går i 13 av de 75 største norske avisene (2016).

Tegneserien ble lenge gitt ut annenhver uke, men etter 2013 ble utgivelsen redusert til månedlig frekvens, dog fortsatt med 26 numre i året, på grunn av såkalte «dobbeltnumre».

I 2018 sluttet bladet å komme ut, og nr. 13 ble det aller siste nummeret. Samtidig varslet forlaget Egmont om at utgivelsen av Fantomet Kronologisk fortsetter i 2019, i tillegg til bok/album-serien Nye Fantomet-historier. I den første av disse, Sommerfuglmannen (2019), møtes Fantomet og Gunnar Staalesens privatdetektiv Varg Veum i Bergen, i en historie av Arild Wærness, Knut Robert Knutsen og Mike Collins. Denne satsingen varte bare i to numre.

I 2021 vendte helten tilbake med juleheftet «Spionskipet/Timpennis trommer», også kalt «årsalbum». Dette var det første Fantomet-juleheftet siden 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg