Fantomet, amerikansk tegneserie startet 1936 av forfatteren Lee Falk (1911–99) og tegneren Ray Moore (1905–84), senere tegnet av bl.a. Wilson McCoy (1902–61), Seymour (Sy) Barry (f. 1928), George Olesen (f. 1924) og flere skandinaviske tegnere.

Serien handler om en maskert, trikotkledd helt, som egentlig heter Kit Walker og bor i en hodeskallegrotte i De dype skoger nær det afrikanske fantasilandet Bangalla (tidligere kalt Bengal). Han er etterkommer av sjømannen Christopher Walker, som led skipbrudd på 1500-tallet som følge av et sjørøveroverfall, og som sverget å bekjempe røvere og beskytte de svake. Dagens Fantomet er det 21. i rekken.

Ved å bruke like drakter har Fantomene opp gjennom tidene skapt inntrykk av at de er samme person, som er udødelig. Derfor kaller befolkningen i Bangalla ham Ånden som går. Fantomet har en hest som heter Hero og en ulv som heter Ulv. Når han ferdes i urbane miljøer har han på seg trenchcoat, solbriller og hatt. I jungelen i dette området finnes afrikanske pygmeer og indiske tigre.

Heltens egentlige navn er Christopher (Kit) Walker. Han giftet seg 1977 med sin mangeårige kjæreste Diana Palmer (på norsk Sala Palmer) og de fikk tvillingene Kit og Heloise. Fantomet, som kom til Norge i 1939, er siden 1964 blitt utgitt som eget seriehefte i Norge, i tillegg til at serien går i mange norske aviser. Tegneserien ble lenge gitt ut annenhver uke, men siden 2013 er utgivelsen redusert til månedlig frekvens, dog fortsatt med 26 numre i året på grunn av såkalte "dobbeltnumre".

Fantomet er en av tidenes mest populære tegneseriehelter. Siden 1943 er det laget flere spillefilmer og tv-serier om ham, den foreløpig siste var en miniserie i 2009.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.