Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) er et norsk departement med overordnet ansvar for arbeidsmarked, arbeidsmiljø, pensjoner, velferd og inkludering.

Departementets øverste leder er Tonje Brenna fra Arbeiderpartiet, med tittelen arbeids- og inkluderingsminister.

Departementet har en rekke underliggende etater, blant annet arbeids- og velferdsetaten (NAV), Arbeidstilsynet, Petroleumstilsynet, Statens pensjonskasse og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Historikk

Arbeids- og inkluderingsdepartementet ble for første gang opprettet 1. januar 2006 som følge av regjeringsskiftet høsten 2005. Departementet sluttet å opphøre i 2009, og saker tilknyttet arbeid ble overført til et eget departement, Arbeidsdepartementet, og inkludering ble overført til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

I 2021 valgte Støre-regjeringen igjen å bruke dette navnet på departementet som i årene under Solberg-regjeringen hadde hett Arbeids- og sosialdepartementet.

Da departementet ble opprettet i 2006 overtok det vesentlige deler av det daværende Arbeids- og sosialdepartementets oppgaver, blant annet ansvar for arbeidsmarkedstiltak, arbeidsmiljø samt trygde- og velferdspolitikk. I tillegg ble det nye departementet tillagt oppgaver knyttet til innvandrings- og inkluderingspolitikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Gisle

OBS! Artikkelen trenger oppdatering fordi Arbids- og inkluderingsdepartementet gjenoppsto med regjeringen Støre i 2021.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg