Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeids- og inkluderingnsminister Marte Mjøs Persen

Artikkelstart

Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) er et norsk departement med overordnet ansvar for arbeidsmarked, arbeidsmiljø, pensjoner, velferd og inkludering.

Departementets øverste leder er siden mars 2022 Marte Mjøs Persen fra Arbeiderpartiet, med tittelen arbeids- og inkluderingsminister.

Departementet har en rekke underliggende etater, blant annet arbeids- og velferdsetaten (NAV), Arbeidstilsynet, Petroleumstilsynet, Statens pensjonskasse og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Historikk

Arbeids- og inkluderingsdepartementet ble for første gang opprettet 1. januar 2006 som følge av regjeringsskiftet høsten 2005. Departementet sluttet å opphøre i 2009, og saker tilknyttet arbeid ble overført til et eget departement, Arbeidsdepartementet, og inkludering ble overført til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

I 2021 valgte Støre-regjeringen igjen å bruke dette navnet på departementet som i årene under Solberg-regjeringen hadde hett Arbeids- og sosialdepartementet.

Da departementet ble opprettet i 2006 overtok det vesentlige deler av det daværende Arbeids- og sosialdepartementets oppgaver, blant annet ansvar for arbeidsmarkedstiltak, arbeidsmiljø samt trygde- og velferdspolitikk. I tillegg ble det nye departementet tillagt oppgaver knyttet til innvandrings- og inkluderingspolitikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Gisle

OBS! Artikkelen trenger oppdatering fordi Arbids- og inkluderingsdepartementet gjenoppsto med regjeringen Støre i 2021.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg