André Cluytens

Faktaboks

André Cluytens

Augustin Zulma Alphonse Cluytens

Uttale
klˈøitəns
Født
26. mars 1905, Antwerpen, Belgia
Død
3. juni 1967, Neuilly-sur-Seine, Frankrike

André Cluytens

/Nationaal Archief.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

André Cluytens, belgisk-fransk dirigent, sentral personlighet i musikklivet i Paris i etterkrigstiden, ettertraktet gjestedirigent for flere ledende orkestre og kjent fra mange betydelige plateinnspillinger.

Cluytens ble hedret med Æreslegionen i 1953.

Bakgrunn

André Cluytens var født og oppvokst i Antwerpen. Faren var dirigent og moren sopran ved operaen. Han var elev ved musikkonservatoriet i hjembyen 1914–1921 med piano som instrument.

Faren engasjerte ham som repetitør, og i 1926 debuterte Cluytens som dirigent her med en forestilling av Perlefiskerne av Georges Bizet. De neste sesongene ledet han operafremførelser i Antwerpen.

Karriere

Cluytens ble i 1932 førstedirigent ved Théâtre du Capitole i Toulouse, hvor han blant annet dirigerte operaer av Wolfgang Amadeus Mozart og Richard Wagner. Han gikk i 1935 videre til Opéra National de Lyon. Cluytens fikk innvilget fransk statsborgerskap i 1940, og ble i 1942 forfremmet til musikksjef i Lyon. I 1944 dirigerte han første gang ved Parisoperaen.

Cluytens ble beskyldt for å ha stått den tyske okkupanten for nær, men kunne gjenoppta sin karriere fra høsten 1946. Han var 1946–1960 sjefdirigent for Orchestre de la Société des Concerts du Conservatoire (se Orchestre de Paris) og ledet dem på turné til Japan.

Cluytens var musikksjef på Opéra-Comique i Paris 1947–1953 hvor hans innsats ble ansett som svært vellykket. Her utvidet han repertoaret med både nye operaer og eldre franske verker.

Cluytens gjestet Wienerfilharmonien første gang i 1948 og ledet dem på turné i USA og Canada i 1956. Han ble en viktig gjestedirigent for Berlinfilharmonien, som han også ledet i plateinnspillinger.

I årene 1955–1965 var Cluytens en sentral dirigent ved Wagner-festspillene i Bayreuth, hvor han ledet forestillinger av Tannhäuser, Lohengrin, Mestersangerne i Nürnberg og Parsifal. Han dirigerte også ved Wiener Staatsoper og La Scala-operaen i Milano.

Cluytens gjestet Festspillene i Bergen med det franske kringkastingsorkesteret Orchestre National de ORTF i 1957 og igjen som dirigent for Bergen Filharmoniske Orkester i 1960.

Innspillinger

Cluytens gjorde fra 1946 et antall betydelige plateinnspillinger, hovedsakelig for selskapet EMI. Blant disse er en serie med franske operaer innspilt med krefter fra Opéra-Comique og Parisoperaen, Maurice Ravels orkestermusikk og operaer av Richard Wagner.

Han innspillinger med Berlinfilharmonien 1957–1960 av alle symfoniene til Ludwig van Beethoven ble en stor suksess og har vært i distribusjon siden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg