André Cluytens

Faktaboks

André Cluytens

Augustin Zulma Alphonse Cluytens

Uttale
klˈøitəns
Født
26. mars 1905, Antwerpen, Belgia
Død
3. juni 1967, Neuilly-sur-Seine, Frankrike

André Cluytens

av /Nationaal Archief. CC BY 2.0

André Cluytens, belgisk-fransk dirigent, sentral personlighet i musikklivet i Paris i etterkrigstiden, ettertraktet gjestedirigent for flere ledende orkestre og kjent fra mange betydelige plateinnspillinger.

André Cluytens var født og oppvokst i Antwerpen. Faren var dirigent og moren sopran ved operaen. Fra han var 9 til han var 16 studerte han ved musikkonservatoriet i hjembyen med klaver som instrument. Faren engasjerte ham som repetitør, og i 1926 debuterte Cluytens som dirigent her med en forestilling av Perlefiskerne av Georges Bizet. De neste sesongene ledet han en rekke operafremførelser i Antwerpen.

Cluytens ble i 1932 førstedirigent ved Théâtre du Capitole i Toulouse, hvor han ga seg i kast med Mozart og Wagner, og gikk i 1935 videre til Opéra National de Lyon. Han fikk innvilget fransk statsborgerskap i 1940, og ble i 1942 forfremmet til musikksjef i Lyon. I 1944 dirigerte han første gang ved Parisoperaen.

Cluytens ble en tid beskyldt for å ha stått den tyske okkupanten for nær, men kunne gjenoppta sin karriere fra høsten 1946. Han var 1946–60 sjefdirigent for Orchestre de la Société des Concerts du Conservatoire (se Orchestre de Paris), og ledet dem på turné til Japan. Han var musikksjef på Opéra-Comique i Paris 1947–53 hvor hans innsats ble ansett som svært vellykket. Her utvidet han repertoaret med både nye operaer og eldre franske verker.

Cluytens gjestet Wienerfilharmonien første gang i 1948 og ledet dem på turné i USA og Canada i 1956. Han ble fast gjestedirigent for Berlinfilharmonien. I årene 1955–65 var han en sentral dirigent ved Wagner-festspillene i Bayreuth, hvor han ledet kritikerroste forestillinger av Tannhäuser, Lohengrin, Mestersangerne i Nürnberg og Parsifal. Han dirigerte også ved Wiener Staatsoper og La Scala-operaen i Milano.

Cluytens gjestet Festspillene i Bergen med kringkastingsorkesteret Orchestre National de ORTF i 1957 og igjen som dirigent for Bergen Filharmoniske Orkester i 1960.

Cluytens gjorde fra 1946 et antall betydelige plateinnspillinger, hovedsakelig for selskapet EMI. Blant disse er en serie med franske operaer innspilt med krefter fra Opéra-Comique og Parisoperaen, Beethovens symfonier med Berlinfilharmonien, Maurice Ravels orkestermusikk og Richard Wagners operaer.

Cluytens ble hedret med Æreslegionen i 1953.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg