Opéra-Comique, statlig operaselskap i Paris, opprinnelig grunnlagt 1714, holder til i teatret Salle Favart som ble innviet i 1898. Opéra-Comique er fra 2005 en av Frankrikes nasjonalscener for opera, og har det offisielle navnet Théâtre National de l′Opéra-Comique.

Faktaboks

Uttale
åperˈa kåmˈik

Historikk

Opéra-Comique ble etablert i 1714 i forlengelsen av markedsteatrene i Paris, og har holdt til i flere forskjellige teatre. Frem til 1762 spilte man på markedene i bydelene St. Germain og St. Laurent. I 1762 ble Opéra-Comique slått sammen med Comédie-Italienne og ga forestillinger i teatret Hôtel de Bourgogne.

I 1783 flyttet Opéra-Comique inn i (det første) Salle Favart, oppkalt etter opéra-comiqueforfatteren Charles-Simon Favart. Her holdt det til med avbrekk frem til 1838 da teatret brant ned.

Et nytt teater med samme navn ble bygget samme sted, og var ensemblets hjem fra 1840. Også dette teatret brant ned (i 1887 med 84 dødsofre).

Det nåværende Salle Favart, det tredje i rekken, ble innviet 7. desember 1898. Det er oppført samme sted som de foregående etter tegninger av arkitekten Louis Bernier og har 1248 sitteplasser. Denne teaterbygningen ble erklært som fransk nasjonalmonument i 1977.

Frem til midten av 1800-tallet oppførtes kun verker fra opéra comique-sjangeren, altså lettere operaer med talte replikker mellom sangnumrene. Her ble uroppført en rekke verker av komponister som Philidor, Grétry, Méhul, Hérold, Auber og Adam. Donizetti uroppførte Regimentets datter her i 1840.

Men inn i den nye tid ble repertoaret utvidet, og terskelen var lavere her enn på Parisoperaen for å få oppført ny musikkdramatikk. Opéra-Comique har derfor hatt urpremierene på en rekke betydelige verker, som Fausts fordømmelse av Berlioz, Mignon av Thomas, Carmen av Bizet, Hoffmanns eventyr av Offenbach, Lakmé av Delibes, Manon av Massenet, Louise av Charpentier, Pelléas og Mélisande av Debussy og Den spanske timen av Ravel.

Opéra-Comique ble slått sammen med Parisoperaen i 1939. I 1972–1978 hadde teatret bare gjestespill. Men i 1980-årene kom en ny giv, og i 1990 ble Opéra-Comique igjen en selvstendig scene. Den ble innlemmet blant de franske nasjonalscenene i 2005, og har omkring åtte operaoppsetninger i året foruten konserter.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg