Anatolij Rybakov

Faktaboks

Anatolij Rybakov
Anatolij Naumovitsj Rybakov
Uttale
rybakˈov
Født
1. januar 1911, Tsjernigov
Død
23. desember 1998, New York

Artikkelstart

Anatolij Rybakov var en russisk forfatter. Hans mest kjente verk, romanen Arbats barn, er et signalverk fra perestrojka-tiden.

Biografi

Rybakov ble født i Tsjernigov i Ukraina i en jødisk familie. Han flyttet i 1919 til Moskva, der han livnærte seg som transportarbeider. Han ble arrestert og satt i fangeleir i årene 1934–1937. Under andre verdenskrig var han stridsvognfører. Etter krigen ble han rehabilitert og arbeidet som forfatter.

Verker

Rybakov debuterte med en rekke barne- og ungdomsbøker. I 1960-årene skrev han romanen Arbats barn (Deti Arbata). Boken sirkulerte i samizdat, og kunne først komme ut under Gorbatsjov i 1987. Den ble da et symbol på perestrojka og glasnost-tiden. Arbats barn er et oppgjør med stalintiden og følger studenten Sasja Pankratov, en ung kommunist som faller i unåde, blir arrestert og sendt i forvisning til Sibir. I flere parallellhistorier skildres enkeltmenneskets vei med eller mot makten i de farlige tidlige 1930-årene.

Arbats barn var første bind i en tetralogi om stalintiden.

  • Andre bind 1935 og de andre årene (Tridtsat pjatyj i drugije gody) ble utgitt 1988.
  • Tredje bind Støv og aske (Prjakh i pepel) ble utgitt i 1990.
  • Fjerde bind Angst (Strakh) ble utgitt i 1994.

Rybakov skrev også for film og TV-serier, og romantetralogien ble filmatisert (Arbats barn) for fjernsyn i 2005 (Andrej Epsjaj).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg