Amedeo Avogadro

Faktaboks

Amedeo Avogadro
Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, greve av Quaregna e Ceretto
Uttale
avogˈadro
Født
9. august 1776, Torino, Kongedømmet Sardinia (nå Italia)
Død
9. juli 1856
Amedeo Avogadro

Artikkelstart

Amedeo Avogadro var en italiensk fysiker. Han er særlig kjent for avogadroloven, som sier at like volumer av forskjellige gasser inneholder like mange molekyler, hvis temperaturen og trykket er det samme. Antall partikler i et mol kalles Avogadros tall etter ham, og er lik NA=6,022ˑ1023, skrevet på standardform.

Biografi

Avogadro vokste opp i Torino i Nord-Italia. Han utdannet seg først i kirkelov, men ble senere oppslukt av fysikk og matematikk. I 1809 fikk han stilling som lærer på en videregående skole. I 1811 publiserte han en avhandling som inneholdt det som nå kalles avogadroloven. Han viste også at en konsekvens av denne loven er at ved samme trykk og temperatur er forholdet mellom tettheten av to gasser lik forholdet mellom molekylmassene i gassene.

I 1820 ble Avogadro professor i fysikk ved universitetet i Torino, som på denne tiden var hovedstaden i kongedømmet Sardinia under Victor Emmanuel I. I 1821 oppsto en revolusjonær bevegelse som ønsket å forene de italienske kongedømmene til én stat. Avogadro deltok i denne bevegelsen og ble som en følge av det avsatt fra sin stilling i 1823, men fikk den tilbake i 1833. Han var deretter fysikkprofessor i Torino i 20 år.

Faglige bidrag

På Avogadros tid var det mye uklarhet når det gjaldt forholdet mellom molekyler og atomer. Avogadro hadde en god forståelse av dette og skrev at gasser består av molekyler og molekyler består av atomer (som han kalte «elementære molekyler»). Videre klargjorde Avogadro forskjellen på begrepene masse og vekt. Han skrev at massen av et legeme avhenger av molekylmassen og hvor mange molekyler det inneholder, mens vekten er massen ganger tyngdens akselerasjon, det vi i dag kaller tyngde.

Avogadro regnes som en av grunnleggerne av atom-molekylteorien for materien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg