avogadrokonstanten

Artikkelstart

Avogadrokonstanten (også kalt Avogadros konstant) er antall partikler i ett mol. Symbolet for avogadrokonstanten er NA. Konstanten er oppkalt etter den italienske fysikeren Amedeo Avogadro.

Avogadrokonstanten følger av Avogadros lov som gjelder for ideale gasser. Etter denne loven vil alle gasser med samme volum, trykk og temperatur ha samme antall molekyler.

Verdien av avogadrokonstanten fastsettes eksperimentelt av CODATA ut fra definisjonen av mol. I 2014 ble den beregnet til 6,022 140 857 (74) · 1023 mol-1. Standardavviket er gitt i parentes.

Mol er en av grunnenhetene i SI-systemet. I 2018 bestemte Generalkonferansen for mål og vekt (CGPM) å redefinere grunnenhetene i SI-systemet slik at de alle kunne baseres på eksakte verdier av naturkonstanter. Ett mol ble da definert ut fra en endelig verdi av avogadrokonstanten som ble fastsatt til:

  • NA = 6,022 140 76 · 1023 mol−1 (eksakt)

Den nye verdien gjelder fra 20. mai 2019.

En konsekvens av de nye definisjonene av grunnenhetene mol og kilogram er at avogadrokonstanten ikke lenger er eksakt lik det antall atomer som finnes i 12 gram av karbonisotopen 12C, men kun en svært god tilnærmet verdi for dette antallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg