Ambrosia Tønnesen

Faktaboks

Ambrosia Tønnesen
født:
28. januar 1859, Ålesund, Møre og Romsdal
død:
21. januar 1948, Fana (nå Bergen), Hordaland

Ambrosia Tønnesen var en norsk billedhugger. Hun ble elev av Stephan Sinding i København i 1885 og senere av Albert Wolff i Berlin og René de Saint Marceaux i Paris. Mesteparten av hennes virksomhet er knyttet til Bergen, der hun i solid naturalistisk teknikk utførte bronsestatuer av Ole Bull i Den Nationale Scene og J. C. Dahl (1898–1902) over inngangen til Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum.

Blant hennes tallrike byster kan nevnes de av Amalie Skram og Christian Børs i Bergens offentlige bibliotek, Edvard Grieg i Grieghallen, Christian Michelsen, Wollert Konow (S.B.) og flere på Vår Frelsers gravlund i Oslo står bysten av Gina Krog.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hysing-Dahl, Christian: Billedhuggeren Ambrosia Tønnesen, 2007, Nr. 102, s. 7-58 (Skrifter / Bergens historiske forening)
  • Veiteberg, Jorunn: Ambrosia Tønnesen : "stenhugger i det fine" : ein biografi, 2009, isbn 978-82-530-3226-9, Finn boken

Kommentarer (3)

skrev Tora Saue

Jeg har sendt en rettelse til artikkelen om Ambrosia Tønnesen. Det gjelder plasseringen av hennes statue av J.C.Dahl.Den er over inngangen til Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum - se www.bergenartmuseum.no.Bergen Billedgalleri holdt til i dette bygget til 1935 da de flyttet til egen bygning, nå Bergen Kunstmuseum, se www.kunstmuseene.no. Men det er altså ikke der statuen befinner seg!

svarte Øyvind Reisegg

Da skulle det være i orden.Øyvind Reisegg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg