Ambrosia Tønnesen, født i Ålesund, norsk billedhugger; elev av Stephan Sinding i København 1885 og senere av Albert Wolff i Berlin og René de Saint Marceaux i Paris. Mesteparten av hennes virksomhet er knyttet til Bergen, der hun i solid naturalistisk teknikk utførte bronsestatuer av Ole Bull i Den Nationale Scene og J. C. Dahl (1898–1902) over inngangen til Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum. Blant hennes tallrike byster kan nevnes de av Amalie Skram og Christian Børs i Bergens offentlige bibliotek, Edvard Grieg i Grieghallen, Christian Michelsen, Wollert Konow (S.B.) o.fl. På Vår Frelsers gravlund i Oslo står bysten av Gina Krog.

  • Hysing-Dahl, Christian: Billedhuggeren Ambrosia Tønnesen, 2007, Nr. 102, s. 7-58 (Skrifter / Bergens historiske forening)
  • NBL 2. utg.
  • NKL
  • Veiteberg, Jorunn: Ambrosia Tønnesen : "stenhugger i det fine" : ein biografi, 2009, isbn 978-82-530-3226-9, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

13. mars 2009 skrev Tora Saue

Jeg har sendt en rettelse til artikkelen om Ambrosia Tønnesen. Det gjelder plasseringen av hennes statue av J.C.Dahl.Den er over inngangen til Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum - se www.bergenartmuseum.no.

Bergen Billedgalleri holdt til i dette bygget til 1935 da de flyttet til egen bygning, nå Bergen Kunstmuseum, se www.kunstmuseene.no. Men det er altså ikke der statuen befinner seg!

26. juni 2009 svarte Øyvind Reisegg

Da skulle det være i orden.

Øyvind Reisegg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.