Alliance israélite universelle

Fra døren til Mikveh Israels landbrukshøyskole, Holon, Israel.
Alliance israélites universelles (AIU) symbol
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Alliance israélite universelle er en internasjonal jødisk sosial og politisk organisasjon med hovedkontor i Paris, stiftet i Paris 1860. Den direkte årsaken til stiftelsen var forfølgelsen av syriske jøder i Damaskus i 1840 som følge av beskyldninger om at jødene i byen begikk ritualmord.

Faktaboks

Uttale
aljˈãs izraelˈit ynivɛrsˈel

Disse hendelsene vakte europeiske jøders interesse for jødenes liv og rettigheter i de muslimske landene. En delegasjon bestående av kjente jøder, som Sir Moses Montefiore og den franske statsmannen Adolphe Cremieux, dro til Midtøsten for å forsøke å hjelpe jødene i Damaskus.

Resultatet ble den første moderne organisasjonen som hadde som formål å påvirke vestlige regjeringer for å sikre jøders legale rettigheter og sikkerhet i land der de ble forfulgt eller undertrykket. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet drev Alliance Israélite Universelle også diplomatisk virksomhet for å fremme jøders borgerrettigheter i mange europeiske land.

Alliance ble møtt med mistenksomhet i antisemittiske kretser, som beskyldte organisasjonen for å være en organisasjon for jøder som ønsket verdensherredømme. Det antisemittiske skriftet Sions vises protokoller fremmer også et slikt syn.

Alliance Israélite Universelle opprettet et omfattende nettverk av jødiske skoler og lærerskoler på Balkanhalvøya og i de muslimske land, fra Iran til Marokko. Dette ga ubemidlede jødiske barn muligheten til å tilegne seg vestlig, særlig fransk, kunnskap. Det ble også opprettet skoler i det daværende Palestina, inkludert landets første landbruksskole. Organisasjonen var likevel ingen stor tilhenger av sionismen inntil grunnleggelsen av staten Israel i 1948.

Etter andre verdenskrig har organisasjonen gitt stor støtte til de mange nordafrikanske jødene som etter opprettelsen av staten Israel så seg nødt til å emigrere, hovedsakelig til Frankrike. I senere tid har den har også bidratt aktivt i å støtte nye immigranter fra den tidligere Sovjetunionen og fra Etiopia (falashas). Alliance Israélite Universelle driver i dag flere skoler i Israel og støtter møteplasser der palestinsk og israelsk ungdom kan møtes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg