Alfred Getz var en norsk geolog og bergingeniør, direktør ved Røros kobberverk og professor i gruvedrift ved Norges tekniske høgskole (NTH). Han var også Stortingsrepresentant for Høyre i perioden 1919–1922. Han var en sentral skikkelse under etableringen av moderne bergverksdrift i Norge. 

Getz ble født i Trondheim i 1862 og tok examen artium i 1880. I 1889 fullførte han sine studier som bergkandidat i Kristiania ved universitetet. Etter bergeksamen arbeidet han fra 1889 til 1893 som gruveingeniør i Mazzaron i den spanske provinsen Murcia.

Getz kom tilbake til Norge i 1894, hvor han ble medeier og disponent for Werners Stenforretning i Kristiania, en stilling han hadde frem til 1902. Samtidig begynte han en aktiv karriere innen organisasjonslivet og knyttet kontakter i statsforvaltningen – blant annet som bergteknisk konsulent for Finansdepartementet og fra 1902 i en stilling i det Sønnenfjeldske bergdistrikt. I 1903 ble han ansatt som direktør ved Røros kobberverk

Dette var en periode der den norske bergverksindustrien ble modernisert med etableringen av industrialiserte produksjonsmetoder, men også med nye bransjeorganisasjoner. Her spilte Getz en viktig rolle. Han var blant stifterne av Den norske Bergingeniørforening i 1900, som senere ble omgjort og utvidet til Norsk Bergindustriforening. I 1907 ble bransjeforeningen Bergverkenes Landssammenslutning (BVL) stiftet. Getz var først viseformann og dernest formann i perioden 1908 til 1912. 

Alfted Getz engasjerte seg sterkt for å flytte bergstudiet fra Universitetet i Kristiania til Norges tekniske høgskole da høyskolen i 1900 ble vedtatt opprettet i Trondheim. I 1912 fikk han stilling som professor i gruvedrift ved høyskolens bergavdeling. Han hadde da en lengre karriere innen gruvedrift bak seg, men samtidig veldig få vitenskapelige arbeider å vise til. Som fagmann var han opptatt av industriens praktiske anvendelser av kunnskapen høyskolen produserte. Hans erfaringer som administrator og fra organisasjonslivet kom dessuten godt med – spesielt i perioden 1914 til 1917 da han var høyskolens rektor.

Ved siden av arbeidet som professor fortsatte Getz sin aktivitet innen politikken og organisasjonslivet. Han ble innvalgt på Stortinget for Høyre (i listesamarbeid med Frisinnede Venstre) i 1919. Getz døde uventet på sitt landsted på Røros i 1922 etter å ha vært på ekskursjon med sine studenter.  

  • Brandt, Thomas og Ola Nordal, Turbulens og tankekraft – Historien om NTNU, Pax Forlag, 2010
  • Devik, Olaf, N.T.H. femti år – Norges tekniske høgskoles virksomhet 1910–1960, Teknisk ukeblad, 1960

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.