Alcan er et kanadisk aluminiumkonsern dannet i 1928. Alcan ble i 2007 overtatt av det britisk-australske gruveselskapet Rio Tinto og integrert med Rio Tintos aluminiumsvirksomhet til selskapet Rio Tinto Alcan Inc. Dette ble verdens største aluminiumkonsern med virksomhet i over 60 land på alle trinn av produksjonen, fra bauxittutvinning til salg av aluminiumsprodukter.

Alcan driver ut bauxitt i Australia, Brasil, Guinea, Ghana og India, som raffineres til aluminiumoksid (alumina) i Australia, Brasil, Canada og Frankrike. I denne forbindelse opererer selskapet et delvis selveid transportsystem (jernbaner, bulkskip m.m.). Alcan har over 20 smelteverk for produksjon av primæraluminium i Canada og flere andre land. Energien til de kanadiske verkene produseres i egne vannkraftverk. Videre lager Alcan halvfabrikata og ferdigvarer av aluminium fra egne valseverk over hele verden, bl.a. fly-, tog- og bildeler, elektroniske komponenter og kabler, byggevarer, drikkebokser, folie og emballasje til mat-, farmasi-, kosmetikk- og tobakksprodukter. Også stor innen gjenvinning.

Alcan ble opprettet i 1928 under navnet Aluminium Limited. Det ble da utskilt fra Aluminum Company of America (Alcoa) etter å ha vært datterselskap fra 1902, først som Northern Aluminum Company og fra 1925 som Aluminium Company of Canada (Alcan). Hovedaksjonærene var imidlertid de samme som i Alcoa, til en amerikansk domstol i 1951 tvang gjennom aksjesalg i ett av selskapene for å hindre hemmelige avtaler. I 1966 fikk selskapet navnet Alcan Aluminium Limited, fra 2001 Alcan Inc. Alcan har overtatt flere andre aluminiumprodusenter, bl.a. British Aluminium i 1982, sveitsiske Alusuisse i 2000 og franske Pechiney i 2004. Overtok i 2003 emballasjeindustrien til tyske VAW fra Norsk Hydro.

Sammen med Norsk Hydro eide Alcan Sør-Norge Aluminium med smelteverk på Husnes (gjennom overtakelsen av Alusuisse) til 2014, samt Vigeland Metal Refinery i Vennesla til 2013. Tidligere store eierinteresser i DNN Aluminium til 1976, i Norsk Aluminium Company (Høyanger Verk og Nordisk Aluminium i Holmestrand) 1928–67 og i Årdal og Sunndal Verk 1967–79.

Da saken om det første norske hjemkjøpet av Alcans aksjer i Årdal og Sunndal Verk ble kjent i 1974, vakte den stor røre i Stortinget. De borgerlige partier og SV mente at de oppnådde betingelser var for dårlige, og regjeringen og industriminister Ingvald Ulveseth ble sterkt kritisert. Alcan-saken holdt på å skape regjeringskrise, men Stortinget bifalte regjeringens forslag med 86 mot 69 stemmer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.