Alcan

Artikkelstart

Alcan var et kanadisk aluminiumkonsern som blant annet utvant og produserte bauxitt- og aluminiumprodukter.

Faktaboks

Uttale
ˈælkən
Også kjent som

Nå Rio Tinto, tidligere Rio Tinto Alcan Inc.

Alcan ble dannet i 1928. Konsernet ble overtatt av det britisk-australske gruveselskapet Rio Tinto i 2007 og integrert med Rio Tintos aluminiumsvirksomhet til selskapet Rio Tinto Alcan Inc., som i 2015 skiftet navn til kun Rio Tinto. Ved sammenslåingen i 2007 ble selskapet verdens største aluminiumkonsern med virksomhet i over 60 land på alle trinn av produksjonen, fra bauxittutvinning til salg av aluminiumsprodukter.

Alcan drev ut bauxitt i Australia, Brasil, Guinea, Ghana og India, som ble raffinert til aluminiumoksid (alumina) i Australia, Brasil, Canada og Frankrike. I denne forbindelse opererte selskapet et delvis selveid transportsystem bestående av jernbaner, bulkskip med mer.

Alcan hadde over 20 smelteverk for produksjon av primæraluminium i Canada og flere andre land. Energien til de kanadiske verkene ble produsert i egne vannkraftverk. Videre lagde Alcan halvfabrikata og ferdigvarer av aluminium fra egne valseverk over hele verden, blant annet fly-, tog- og bildeler, elektroniske komponenter og kabler, byggevarer, drikkebokser, folie og emballasje til mat-, farmasi-, kosmetikk- og tobakksprodukter. De var også store innen gjenvinning.

Historikk

Alcan ble opprettet i 1928 under navnet Aluminium Limited. Det ble da utskilt fra Aluminum Company of America (Alcoa) etter å ha vært datterselskap fra 1902, først som Northern Aluminum Company og fra 1925 som Aluminium Company of Canada (Alcan). Hovedaksjonærene var imidlertid de samme som i Alcoa, til en amerikansk domstol i 1951 tvang gjennom aksjesalg i ett av selskapene for å hindre hemmelige avtaler. I 1966 fikk selskapet navnet Alcan Aluminium Limited, fra 2001 Alcan Inc. Alcan har overtatt flere andre aluminiumprodusenter, blant annet British Aluminium i 1982, sveitsiske Alusuisse i 2000 og franske Pechiney i 2004. Overtok i 2003 emballasjeindustrien til tyske VAW fra Norsk Hydro.

Virksomhet i Norge

Sammen med Norsk Hydro eide Alcan Sør-Norge Aluminium med smelteverk på Husnes (gjennom overtakelsen av Alusuisse) til 2014, samt Vigeland Metal Refinery i Vennesla til 2013. Det hadde tidligere store eierinteresser i DNN Aluminium til 1976, i Norsk Aluminium Company (Høyanger Verk og Nordisk Aluminium i Holmestrand) i perioden 1928–1967 og i Årdal og Sunndal Verk mellom 1967 og 1979.

Da saken om det første norske hjemkjøpet av Alcans aksjer i Årdal og Sunndal Verk ble kjent i 1974, vakte den stor røre i Stortinget. De borgerlige partier og SV mente at de oppnådde betingelser var for dårlige, og regjeringen og industriminister Ingvald Ulveseth ble sterkt kritisert. Alcan-saken holdt på å skape regjeringskrise, men Stortinget bifalte regjeringens forslag med 86 mot 69 stemmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg