Buschkvartetten

Artikkelstart

Buschkvartetten var en tysk strykekvartett som var aktiv fra 1919 til 1952. Det var en av samtidens betydeligste strykekvartetter med stor internasjonal berømmelse både i mellomkrigstiden og i de første etterkrigsårene.

Faktaboks

Også kjent som

Busch-Quartett

Medlemmer

Den opprinnelige besetningen var Adolf Busch (1. fiolin), Karl Reitz (2. fiolin), Emil Bohnke (bratsj) og Paul Grümmer (cello). Reitz ble snart avløst av svenske Gösta Andreasson, som var elev av Busch. Bohnke ble avløst av Karl Doktor. Doktor hadde, i likhet med cellisten Grümmer, spilt i Wiener Konzertvereinquartett som Busch hadde stiftet i Wien før første verdenskrig, og Buschkvartetten ble dermed langt på vei en nyetablering av denne tidligere kvartetten.

Busch, Andreasson, Doktor og Grümmer utgjorde besetningen frem til 1930, da Grümmer ble avløst av Herman Busch, Adolfs bror. De opptrådte ofte sammen med pianisten Rudolf Serkin, som i 1935 ble Adolf Busch’ svigersønn.

Historikk

Kvartetten ble etablert 27. mai 1919 i Berlin, og holdt sin første konsert 21. oktober i Düsseldorf. Etter det første skiftet av besetning fikk kvartetten en enestående posisjon i samtiden. Den var tidens mest etterspurte kammerensemble, og turnerte flittig i Europa, gjerne for utsolgte hus. Den holdt nesten årlige konsertserier i Østerrike, Sveits, Nederland og Italia. Repertoaret var stort sett tysk-klassisk, med Beethoven og Brahms som de sentrale komponistene på repertoaret.

I 1930 turnerte de for første gang på de britiske øyer, og gjorde en berømt serie med Beethoven-innspillinger for selskapet His Master's Voice i London i 1932. De turnerte i USA for første gang i 1933.

Kvartettens medlemmer var motstandere av nazismen. Da Hitler kom til makten i 1933 sluttet de å spille i Tyskland, og Basel ble kvartettens hjemby.

I 1940 utvandret de til USA. Her ble kvartetten oppløst i 1944. Men i 1946 ble den etablert på nytt med Adolf Busch (1. fiolin), Ernest Drucker (2. fiolin), østerrikeren Hugo Gottesmann (bratsj) og Herman Busch (cello). Drucker ble avløst av sveitseren Bruno Straumann i 1947.

Adolf Busch måtte etter hvert trappe ned på grunn av hjertesykdom, og Buschkvartetten holdt sin siste konsert i 1952.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg