Buschkvartetten, tysk strykekvartett 1919–52, en av samtidens betydeligste strykekvartetter med stor internasjonal berømmelse både i mellomkrigstiden og i de første etterkrigsårene.

Kvartetten ble etablert 27. mai 1919 i Berlin, og holdt sin første konsert 21. oktober i Düsseldorf. Den første besetningen var Adolf Busch (1. fiolin), Karl Reitz (2. fiolin), Emil Bohnke (bratsj) og Paul Grümmer (cello).

Reitz ble snart avløst av svenske Gösta Andreasson, som var elev av Busch. Bohnke ble avløst av Karl Doktor. Doktor hadde, i likhet med cellisten Grümmer, spilt i Wiener Konzertvereinquartett som Busch hadde stiftet i Wien før 1. verdenskrig, og Buschkvartetten ble dermed langt på vei en nyetablering av denne tidligere kvartetten.

Busch, Andreasson, Doktor og Grümmer utgjorde besetningen frem til 1930, da Grümmer ble avløst av Herman Busch, Adolfs bror.

Buschkvartetten fikk raskt en enestående posisjon. Den var tidens mest etterspurte kammerensemble, og turnerte flittig i Europa, gjerne for utsolgte hus. Den holdt nesten årlige konsertserier i Østerrike, Sveits, Nederland og Italia. Repertoaret var stort sett klassisk. Beethoven og Brahms var de sentrale komponistene på programmet. 

I 1930 turnerte de for første gang på de britiske øyer, og gjorde en berømt serie med innspillinger for His Master's Voice i London i 1932. De turnerte i USA for første gang i 1933.

De opptrådte ofte sammen med pianisten Rudolf Serkin, som i 1935 ble Adolf Busch' svigersønn. 

Kvartettens medlemmer var markante motstandere av nazismen. Da Hitler kom til makten i 1933 sluttet de å spille i Tyskland, og Basel ble kvartettens hjemby. I 1940 utvandret de til USA. Her ble kvartetten oppløst i 1944.

I 1946 ble den imidlertid etablert på nytt med Adolf Busch (1. fiolin), Ernest Drucker (2. fiolin), østerrikeren Hugo Gottesmann (bratsj) og Herman Busch (cello). Drucker ble avløst av sveitseren Bruno Straumann i 1947. 

Adolf Busch måtte etter hvert trappe ned på grunn av hjertesykdom, og Buschkvartetten holdt sin siste konsert i 1952.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.