Abdelwahab Meddeb, tunisisk forfatter, født 1946.

Meddeb er muslim, men en sterk kritiker av islamsk fundamentalisme, og han regnes som en viktig intellektuell forutsetning for "den arabiske våren" som ble innledet i Tunisia i 2011. Selv legger han vekt på at han som tenker og forfatter har "en dobbelt avstamning", både fransk og arabisk. Han har også fått sterke impulser fra blant annet eldre kinesisk og japansk litteratur.

Meddeb har redigert tidsskrifter og artikkelsamlinger som ikke minst tar sikte på å gjøre tunisisk litteratur bedre kjent. Han har ofte samarbeidet med andre forfattere, både fra sitt eget land, som Albert Memmi, og fra Frankrike, som André Glucksmann. Forfatterskapet er preget av stort mangfold,  både når det gjelder tematikk og uttrykksformer. Ofte har han sammenliknet eldre forfattere fra Europa og den arabiske verden for å dokumentere de dype sammenhengene han mener finnes mellom vestlig og islamsk kultur.

Meddebs forfatterskap omfatter romaner som Talismano (1979) og lyriske verker som Matière des oiseaux (2002). Blant hans mange essayer og teoretiske skrifter kan nevnes La maladie de l'Islam (2002) der han omtaler fundamentalismen som "Islams sykdom", samt L'Islam entre civilisation et barbarie (2008) og Printemps de Tunis, la métamorphose de l'historie (2011), om de endringene som skjedde under "den arabiske våren". Mange av bøkene hans finnes i engelsk oversettelse. 

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.