André Glucksmann var en fransk filosof og publisist, og blant de mest berømte franske intellektuelle i sin generasjon. Glucksmann var meget aktiv på venstrefløyen under studentopprøret i Frankrike i årene etter 1968, og ble en ledende skikkelse blant de franske såkalte «nye filosofer» i annen halvdel av 1970-årene (se artikkelen om Frankrikes litteratur).

Glucksmann tok på 1970-tallet avstand fra marxismen, først og fremst i boken La Cuisinière et le Mangeur d'Hommes - Réflexions sur l'État, le marxisme et les camps de concentration («Kokkepiken og menneskeeteren: et essay om forholdet mellom staten, marxismen og konsentrasjonsleirene», 1975). Fram til sin død i 2015 var han en engasjert samfunnsdebattant, blant annet i bøker som Ouest contre Ouest («Vesten mot Vesten» fra 2002), hvor han kritiserer Frankrikes forhold til USA og krigen i Irak.

Glucksmanns politiske filosofi under studentopprøret var en ortodoks, ytterliggående venstreradikalisme. Etter sitt oppgjør med marxismen har Glucksmann vært opptatt av sammenhengen mellom statsform, politisk teori og konkrete sosiale fenomener som voldsbruk, undertrykkelse, terror og fangeleire. Han er med urette blitt tatt til inntekt for konservative politiske synspunkter; Glucksmanns kritikk rammer den moderne stat, enten den er kapitalistisk eller sosialistisk, og forsvarer enkeltmenneskets rett til protest og opprør. Hans tenkning er, ifølge Glucksmann selv, en marxismekritikk ikke fra høyre, men fra venstre.

Les Maîtres penseurs (1977, norsk utgave Herretenkerne) drøfter Johann Gottlieb Fichte, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Karl Marx og Friedrich Nietzsche, for å vise hvordan slike totale og hierarkiske tenkemåter nødvendigvis blir dogmatiske og intolerante - og i sin sosiale praksis autoritære.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.