Faktaboks

Også kjent som

A. Aanonsen

A. Aanonsens Metalvarefabrik

A. Aanonsens Blik- & Metalvarefabrik

Aanonsen Jernvarefabrikk

Organisasjonstype

Aksjeselskap

Forretningsadresse

Lakkegata, Oslo

Stiftet
1881
Nedlagt
1970 (delvis fusjon)
Fabrikkbygning
Aanonsens fabrikk i Lakkegata 19-21, omtrent i midt i bildet. Senere utvidet med nabogården i nr. 25.
Fabrikkbygning
Av /Oslo Museum.

Aanonsen Fabrikker var en fabrikk i Oslo som i hovedsak produserte husholdningsartikler i metall. I 1970 ble selskapet delvis fusjonert. I dag lever firmaet delvis videre som en merkevare i firmaet Aanonsen Jernvarer.

Arnt Aanonsen

Arent Martinius Aanonsen (1843–1913) som kom fra Arendal var både generalkonsul og assurandør, bosatt i Kristiania. Etter Aanonsen flyttet til hovedstaden, synes han å ha vært involvert i forskjellige foretakende. Omkring 1872 registrerte han sitt første firma. I 1874 averterte Aanonsen for salg av oljetrykk fra sitt kontor i Hr. Kopps Gaard (Koppgården) ved Stortorvet. På en utstilling i 1877 solgte han gevær og symaskiner fra Husqvarna, som han var agent for. I 1881 løste han borgerskap i Kristiania.

Helt fra starten jobbet Aanonsen med å selge forsikringer. I 1885 overtok han generalagenturet for det engelske forsikringsselskapet Sun Fire Insurance Office. Brand- og Livsforsikrings-Selskabet SVEA var et annet agentur i selskapet.

A. Aanonsen

I tillegg til agenturvirksomheten hadde Aanonsen et metallverksted, som synes å ha vært inkorporert i den øvrige virksomheten, under navnet A. Aanonsen. Der ble det fra omkring 1900 laget koks- og kullbokser, og lignende produkter knyttet til fyring.

Sønnene overtar virksomheten

Etter Arent Martinius Aanonsen døde i 1913, overtok sønnene Sverre og Olaf Aanonsen selskapet. Samme år fikk fabrikken navnet A. Aanonsens Blik- og Metalvarefabrik.

Brødrene la grunnlaget for vekst ved oppføring av moderne fabrikk- og kontorlokaler. Det gikk imidlertid langsomt gjennom krigsårene og 1920-årenes økonomiske uro. Først på 1930-tallet ble det for alvor vekst i produksjonen og byggingen i Lakkegata. Et hovedprodukt ble da blikkemballasje.

Odd Richter — ny eier

Fabrikkinteriør
Interiør fra Aanonsens fabrikk i Lakkegata 19 i Oslo i 1949.

Sivilingeniør Odd Richter ble ansatt i 1928. Han tilhørte Aanonsen-familien som brødrenes nevø, og arvet ved ugifte Olaf Aanonsens død i 1936 1/3 av hans del av fabrikken. I 1942 ble Richter disponent og ved Sverre Aanonsens død i 1944 direktør.

Under Richter ekspanderte Aanonsen voldsomt. Både ved oppkjøp av den Norske Knivfabrikk i Arendal i 1942 og Forenede Filhuggeres filfabrikk i 1944, som ble slått sammen og reetablert først på Notodden, så på Kongsberg i 1955. I 1950 endret firmaet navn til Aanonsen Fabrikker.

Etter å ha hatt produksjon på opptil fem ulike steder i Oslo, ble mye produksjon i 1956 samlet i en ny og moderne fabrikk på Løren på over 10 000 kvadratmeter. Her ble særlig fryseteknologiproduktene utviklet og produsert. Det ble også utbygd kapasitet for en betydelig leieproduksjon for blant annet amerikanske motorprodusenter. Fabrikken i Lakkegata ble også fra 1963 opprettholdt som et nytt datterselskap.

Ny eier og fusjon

Administrasjonsbygning
I 1980 var Aanonsen fortsatt herre i eget hus på Løren. Den nye fabrikken ved Økernkrysset ble innviet i 1956 og siden utvidet.

De to naboene både overlappet og utfylte hverandre i produktspekter og teknologi. Samtidig hadde de mye å vinne på samarbeid for å stå bedre rustet i økt internasjonal konkurranse. Det var særlig den kjøletekniske delen av selskapet som inngikk i denne strategien. I forkant av fusjonen ble selskapet derfor delt i tre, med Aanonsen Jarnvarefabrikk som et eget datterselskap som videreførte de delene av produksjonen som ikke ble omfattet av fusjonen.

I 1965 ble deler av selskapet kjøpt av Emaljeverket. Datterselskapet Aanonsen Jernvarefabrikk fortsatte med baderoms- og kjøkkenutstyr. Først i Aanonsens opprinnelige lokaler i Lakkegata, og siden tilbake på Økern.

Rasjonalisering i produksjon førte til at produkter og produksjonslinjer ble flyttet fra Løren til andre produksjonssteder i Emaljeverket. Først og fremst til Thermolux-fabrikken i Skien, som Emaljeverket også eide. Allerede i 1968 ble 33 arbeidere og flere funksjonærer i Aanonsen sagt opp da produksjon av frysedisker ble samlet i Skien.

I 1970 ble selskapet delvis fusjonert. I dag lever merkenavnet videre i firmaet Aanonsen Jernvarer AS administrert fra Nes i Akershus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lundgaard, Henrik red. (1981). Aanonsen jernvarefabrikk A/S 100 år, 1881-1981, Aanonsen

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg