. fri

Aabenraa kommune ligger helt sør i Sønderjylland i Danmark, ved Aabenraa Fjord i Region Syddanmark. Den har 58 904 innbyggere i 2015 og et areal på 942 km2. Kommunen oppstod ved sammenslåing av kommunene Aaabenraa, Bov, Lundtoft, Rødekro og Tinglev ved kommunereformen i 2007.

Kommunens største byer i 2015. Innbyggertall i parentes.

Kommunen har Danmarks lengste landegrense mot Tyskland. Gendarmstien fra Padborg langs Flensburg fjord og til Høruphav på Als ble benyttet til grensekontroll i 1920-58. Stien er i dag renovert og merket, og godt egnet til sykling og vandreturer. Langs Hærvejen finnes tallrike minnesmerker om trafikken gjennom tidene, blant annet Immervad bro, Urnehvoed og forsvarsanleggene Olgerdiget og Æ Wold, som begge ble oppført omkring 278 evt.

Kommunen har et variert næringsliv innen handel og service, transport, logistik og dels landsbruk. Spesielt det internasjonale transportsenteret ved Padborg har gitt kommunen en rekke transportrelaterte bedrifter. En stor del av Sydjyllands tyske mindretall er bosatt i Aaabenraa by, som også er senter for det tyske mindretallets administrasjon.

Kommunens nettsted: aabenraa.dk

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.