ATPase, en stor gruppe av enzymer som katalyserer hydrolyse av ATP (adenosintrifosfat) og som gir produktene ADP (adenosindifosfat) og uorganisk fosfat samtidig med frigivelse av fri energi.

ATP + H2O → ADP + fosfat + energi

Energien som blir frigitt ved spalting av ATP og bevart som en elektrokjemisk protongradient blir brukt til å drive kjemiske reaksjoner i cellene, for eksempel sekundær aktiv transport av ioner, sukrose, og aminosyrer over cellemembraner, bevegelse av organeller og flageller eller uttvinning av DNA. ABC-transportører er en stor gruppe proteiner som inneholder ATPase og frakter mange forskjellige stoffer.

Enzymet H+-ATPase bruker ATP til å frakte protoner (H+) over membraner. I vann finnes H+ som et hydroniumion (H3O+). En H+-ATPase i celleveggen blir aktivert av plantehormonet auxin og deltar i vekst av celler. H+-ATPase i vakuolemembranen (tonoplast) er koblet til transport inn og ut av vakuolen. Se også transportproteiner.

VISNESYKE

I lukkecellene som danner spalteåpningene i blader er det en  H+ATPase som blir aktivert i blått lys og deltar i åpnings- og lukkingsmekanismen. Noen sopp, såkalte visnesopp, gir tørkesyke og uttørking av planter ved at de får spalteåpningene i bladene til å stå oppe hele tiden ved å aktivere H+-ATPase.

ATP SYNTASE

Enzymet ATPase virker i motsatt retning som en ATP syntase, og lager ATP i kloroplaster (fotofosforylering i tylakoidmembranen)  og mitokondrier (oksidativ fosforylering i den indre mitokondriemembranen). Energien kommer fra H+ som blir transport over membranen ned en elektrokjemisk gradient.

ADP + fosfat + energi → ATP + H2O

Paul D Boyer, John E Walker og Jens C Skou delte i 1997 nobelprisen i kjemi for oppdagelsen av hvordan ATPsyntase lager ATP

ATPsyntase  består av et katalytisk hode F1 på utsiden av membranen og en del Fo som er en integrert del av membranen, og enzymet roterer mekanisk når det lager ATP.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.