ATP-ase

Adenosintrifosfat. Molekylet består av adenin, ribose og en trifosfatgruppe.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

ATP-ase er en stor gruppe enzymer som katalyserer hydrolyse av ATP (adenosintrifosfat) og som gir produktene ADP (adenosindifosfat) og uorganisk fosfat samtidig med frigivelse av fri energi.

ATP + H2O → ADP + fosfat + energi

Energien som blir frigitt ved spalting av ATP og bevart som en elektrokjemisk protongradient blir brukt til å drive kjemiske reaksjoner i cellene, for eksempel sekundær aktiv transport av ioner, sukrose, og aminosyrer over cellemembraner, bevegelse av organeller og flageller eller uttvinning av DNA. ABC-transportører er en stor gruppe proteiner som inneholder ATP-ase og frakter mange forskjellige stoffer.

Enzymet H+-ATP-ase bruker ATP til å frakte protoner (H+) over membraner. I vann finnes H+ som et hydroniumion (H3O+). En H+-ATP-ase i celleveggen blir aktivert av plantehormonet auxin og deltar i vekst av celler. H+-ATP-ase i vakuolemembranen (tonoplast) er koblet til transport inn og ut av vakuolen. Se også transportproteiner.

Visnesyke

I lukkecellene som danner spalteåpningene i blader er det en H+-ATP-ase som blir aktivert i blått lys og deltar i åpnings- og lukkingsmekanismen. Noen sopper, såkalte visnesopper, gir tørkesyke og uttørking av planter ved at de får spalteåpningene i bladene til å stå åpne hele tiden ved å aktivere H+-ATP-ase.

ATP-syntase

Enzymet ATP-ase virker i motsatt retning av en ATP-syntase, og lager ATP i kloroplaster (fotofosforylering i tylakoidmembranen) og mitokondrier (oksidativ fosforylering i den indre mitokondriemembranen). Energien kommer fra H+ som blir transport over membranen ned en elektrokjemisk gradient.

ADP + fosfat + energi → ATP + H2O

ATP-syntase består av et katalytisk hode F1 på utsiden av membranen og en del Fo som er en integrert del av membranen, og enzymet roterer mekanisk når det lager ATP.

Historikk

Paul D. Boyer, John E. Walker og Jens C. Skou delte i 1997 nobelprisen i kjemi for oppdagelsen av hvordan ATP-syntase lager ATP.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg