Transportproteiner, proteiner som fører molekyler og ioner over biologiske membraner. Transportproteinene ligger tvers over membranen og er i stand til å gjennomgå sykliske formendringer, slik at et område på proteinet som i ett øyeblikk vender ut, i neste øyeblikk vender innover til cellen.

I det viktige transportproteinet, som kalles Na+-K+-pumpen, er denne formendringen koblet til fosforylering av proteinet. Na+-K+-pumpen sørger for å pumpe Na+ (natriumioner) ut og K+ (kaliumioner) inn i cellen, med ATP (adenosintrifosfat) som drivkraft. Derved kompenseres den spontane lekkasjen av disse ionene den motsatte veien. En ujevn fordeling av Na+ og K+ mellom cellene og deres omgivelser er nødvendig for en rekke funksjoner, og en betydelig del av organismens energiforbruk går med nettopp til denne transporten. Na+-K+-pumpen er studert særlig av den danske forskeren J. C. Skou.

Digitalis, visse hjertestimulerende steroider fra revebjelle, virker antagelig ved å hemme Na+-K+-pumpen. Transport av visse stoffer (glukose og aminosyrer) inn i cellene drives ikke direkte med ATP, men ved en samtidig transport på det samme protein av Na+ innover. Man kjenner til arvelige sykdommer hvor en gruppe beslektede aminosyrer ikke transporteres normalt fordi deres felles transportprotein er endret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.