Transportproteiner, proteiner som fører molekyler og ioner over biologiske membraner. Transportproteinene ligger tvers over membranen og er i stand til å gjennomgå sykliske formendringer, slik at et område på proteinet som i ett øyeblikk vender ut, i neste øyeblikk vender innover til cellen.

I det viktige transportproteinet, som kalles Na+-K+-pumpen, er denne formendringen koblet til fosforylering av proteinet. Na+-K+-pumpen sørger for å pumpe Na+ (natriumioner) ut og K+ (kaliumioner) inn i cellen, med ATP (adenosintrifosfat) som drivkraft. Derved kompenseres den spontane lekkasjen av disse ionene den motsatte veien. En ujevn fordeling av Na+ og K+ mellom cellene og deres omgivelser er nødvendig for en rekke funksjoner, og en betydelig del av organismens energiforbruk går med nettopp til denne transporten. Na+-K+-pumpen er studert særlig av den danske forskeren J. C. Skou.

Digitalis, visse hjertestimulerende steroider fra revebjelle, virker antagelig ved å hemme Na+-K+-pumpen. Transport av visse stoffer (glukose og aminosyrer) inn i cellene drives ikke direkte med ATP, men ved en samtidig transport på det samme protein av Na+ innover. Man kjenner til arvelige sykdommer hvor en gruppe beslektede aminosyrer ikke transporteres normalt fordi deres felles transportprotein er endret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.