A/S Rosshavet

A/S Rosshavets fabrikkskip Sir James Clark Ross i Hobart, Tasmania, 1923.
Av /State Libary of Tasmania.

Fra Rosshavet, der A/S Rosshavet først startet hvalfangst. Her vises Ross Ice Shelf.

Ross Ice Shelf
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

A/S Rosshavet var et hvalfangstselskap stiftet 12. april 1923 i Sandefjord. Selskapet var senere involvert i annen skipsfart og petroleumsvirksomhet.

Hvalfangst

Formålet var ved etableringen fangst i Rosshavet i Antarktis der ingen hvalfangere hadde operert tidligere. Med lisens fra de britiske myndigheter tok det flytende hvalkokeriet Sir James Clark Ross med den kjente hvalfangeren Carl Anton (C.A.) Larsen som kaptein, seg gjennom drivisbeltet og inn i det åpne Rosshavet. Fangsten måtte her drives uten noen base i land, og er blitt betraktet som en forløper til såkalt pelagisk fangst. Dette ble den dominerende fangstformen utover på 1920-tallet i den industrialiserte hvalfangstens store vekstperiode.

A/S Rosshavet med Johan Rasmussen og Torger Moe i ledelsen, ekspanderte sterkt med flere flytende hvalkokerier og flere selskaper. Enkelte var registrert i Storbritannia. A/S Rosshavet og de øvrige selskaper ble betegnet som Rasmussen-gruppen, og var av de største i denne næringen.

A/S Rosshavet deltok i Antarktis-hvalfangsten til 1965, på et tidspunkt da også øvrig norsk deltagelse gikk mot slutten. Selskapets ekspedisjoner hadde da fanget til sammen over 42 000 hval og produsert over 3 mill. fat (500 000 tonn) hvalolje.

Annen virksomhet

A/S Rosshavet hadde i mange år også drevet som ordinært skipsrederi med en flåte av tankskip og lasteskip. Etter at hvalfangsten var avviklet, fortsatt denne aktiviteten. Selskapet ble imidlertid hardt rammet av skipsfartskrisen på 1970-tallet, og i 1979 ble det siste skipet solgt. På det tidspunkt hadde A/S Rosshavet gått inn i en ny oljealder. I 1975 var boreriggen Ross Rig klar for oppdrag i Nordsjøen på en langtidskontrakt for Statoil. Senere ble det bygget og drevet flere oljeboringsplattformer, drevet gjennom A/S Rosshavets datterselskap Ross Drilling Co.

På 1980-tallet forsøkte flere selskaper å få kontroll over A/S Rosshavet. Endrede eierforhold resulterte også i en indre maktkamp om kontroll og strategier. I 1990 ble Ross Offshore A/S dannet etter en sammenslåing av A/S Rosshavet og Nordic Offshore. I 1994 ble dette selskapet innlemmet i Transocean Drilling, et internasjonalt selskap med norsk hovedkontor i Stavanger. Selskapsnavnet knyttet til det fjerne Rosshavet og til Sandefjord var da historie.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Johnsen, Arne Odd & Johan N. Tønnessen: Den moderne hvalfangsts historie, 1959-70, 4 bind.
  • Bakka, Dag jr., Bjørn L. Basberg og Stig Tenold: I bølger. Vestfold og Telemark Rederiforening 1909-2009, 2009.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg