Carl Anton Larsen, født i Tjølling, norsk hvalfanger og sydhavsfarer. Drev i sin ungdom fangst i Norskehavet og Polhavet, ledet 1892–93 og 1893–94 ekspedisjoner med selfangeren  Jason til Antarktis for å finne nye fangstfelter for hval og sel. Undersøkelsene ble særlig gjort i havet øst for Antarktishalvøya, der østkysten var omtrent ukjent mellom 64 og 68° sørlig bredde, av Larsen døpt Kong Oscar 2s Kyst og Foyn Land, og delvis kartlagt. I samme farvann oppdaget han også en rekke øyer. Larsen nådde 1893–94 68° 10ʹ sørlig bredde, lenger sør langs østsiden av Antarktishalvøya enn noen før. Hans landvinninger i Antarktis åpnet veien for den moderne sydpolforskning.

Han var 1901–04 fører for polarskipet Antarctic på Otto Nordenskiölds antarktisekspedisjon; 1903 ble Antarctic skrudd ned i isen, men Larsen og mannskapet klarte den vanskelige overvintringen på Paulet Island. Ekspedisjonen ble reddet av et argentinsk fartøy og ført til Buenos Aires, der Larsen la frem en plan om hvalfangst ved Sør-GeorgiaCompañía Argentina de Pesca ble dannet med argentinsk kapital, men med hovedsaklig norske arbeidere, mannskap og ledere. Fra Grytviken på Sør-Georgia åpnet Larsen antarktisk hvalfangst i november 1904.

I 1923 tok han initiativet til dannelsen av hvalfangstselskapet A/S Rosshavet og ledet selv ekspedisjonen og åpnet dermed et nytt felt for norsk hvalfangst. I 1924 førte han også ekspedisjonen sørover, men døde i Rosshavet. Han skjenket rikholdige samlinger fra antarktiske strøk til norske og svenske vitenskapelige institusjoner. Hans verdifulle dagbøker er delvis bevart.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.