Økologisk mat er mat som er produsert etter regelverket for økologisk produksjon. Det betyr blant annet at det bare er spesifikke tilsetningsstoffer som kan brukes, det er ikke tillatt med kunstige smaksstoffer og fargestoffer, og heller ikke med genmodifiserte produkter. Råvarene må være produsert i henhold til reglene for økologisk landbruk, som blant annet bestemmer hvilke typer gjødsel og plantevernmidler som kan brukes.

Regelverket for økologisk produksjon og merking av økologiske produkter er en del av EØS-avtalen. I Norge er det Økologiforskriften som fastsetter regelverket. Mattilsynet har ansvar for å forvalte og håndheve regelverket for produksjon i Norge, og for å kontrollere økologiske matvarer som blir importert fra andre land. Debio kontrollerer og godkjenner norske økologiske produkter og økologisk landbruksdrift på vegne av Mattilsynet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg