Fornybare ressurser er betegnelsen på naturressurser som dannes på nytt i naturen og som kan brukes uten å bli brukt opp, så lenge produksjonsgrunnlaget blir holdt ved like. Det motsatte er lagerressurser eller ikke-fornybare ressurser.

Faktaboks

Uttale
fornˈybare ressurser

Dyr, trær og planter er fornybare ressurser, men er avhengig av levelig miljø for ikke å gå til grunne. En mer presis betegnelse på disse er derfor betinget fornybare ressurser.

Andre eksempler på fornybare ressurser er nedbør, vind og energien i fossefall. Disse beskrives også som kretsløpsressurser.

Stråling fra sola, solenergi, er i prinsippet ikke fornybar, men regnes likevel blant de fornybare fordi det i menneskelig perspektiv er uendelig langt fram til strålingen opphører. Solstrålingen kalles også en innstrømmingsressurs.

Flere fornybare ressurser blir i økende grad beskattet så hardt at de ikke rekker å fornye seg selv, for eksempel på grunn av omdisponering av arealer, avskoging og overfiske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg