Ålefiske, foregår med ruser, teiner, line, lyster og ålekister under ålens utvandring fra ferskvann. Ålefiske blir drevet lite i Norge; den norske fangsten av ål har variert mellom 200–400 tonn årlig, hovedsakelig fra Skagerrakkysten. i 2007 var fangsten 281 tonn, i 2009 var den redusert til 69 tonn. Ålen er kritisk truet, hvilket innebærer at det er 50% sannsylighet for at den er utryddet innen 10 år. I 1978 passerte 121 818 ål en fiskefelle på vei opp elven Imsa i Rogaland, tall for 2007 var 100 ål.

To arter er aktuelle i oppdrett: europeisk ål (Anguilla anguilla) og japansk ål (Anguilla japonica), som oppdrettes i stor skala i Japan. Ål må ha relativt høy temperatur for å oppnå god vekst. I norske farvann er det nødvendig med oppvarming av vannet dersom man skal oppdrette ål. Det ble 1980–81 gjort forsøk med oppdrett av ål i Norge basert på utnyttelse av varmt spillvann fra industri, men forsøkene var økonomisk lite vellykket og ble innstilt. Faktum er at ingen har klart å få ål til å formere seg i fangenskap; ålen gyter kun i Sargassohavet. Det foregår et begrenset oppdrett av vill ål som er fanget og som fores opp til slakteklar størrelse.

I oktober 2008 leverte Fiskeridirektoratet en rapport om ål med forslag til fremtidig forvaltning av ål. Fiskeridirektoratet mener at det fremdeles skal være tillatt å fiske etter ål, mens Havforskningsinstituttet og Universitet i Oslo mener at ålen bør totalfredes for en periode på minst 15 år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.