Ørland hovedflystasjon

Et AWACS-fly tar av fra Ørland hovedflystasjon høsten 2014.
/Forsvaret.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Ørland hovedflystasjon, militær flyplass med tilhørende anlegg i Ørland kommune, ca. 2 km nordvest for Brekstad, Trøndelag fylke.

Stasjonen ble påbegynt av okkupasjonsmakten under andre verdenskrig, men er senere utbygd i flere trinn, for en stor del med NATO-midler.

Ørland er Luftforsvarets hovedbase i Trøndelagsområdet med fast stasjonering av jagerfly (se IRF) og helikoptre. Ørland er også hovedbase for NATOs NAEW-fly (NATO Airborne Early Warning, flygende kontroll- og varslingsstasjoner) i Norge. I 2002 ble den viktige avdelingen 138 Luftving opprettet. Den består av blant annet av enhetene ledelse med planstab, 338 skvadron og Luftvernartilleribataljon Ørland. Også Baseforsvartaktisk skole og Forsvarets logistikkorganisasjon holder til på Ørland.

Stortinget vedtok 2012 at Forsvarets nye kampfly F-35 skal stasjoneres ved Ørland, med Evenes flystasjon som QRA (fremskutt base). En storstilt utbygging av stasjonen til fullverdig kampflybase ble satt i gang, og 2017 landet de første nye jagerflyene på Ørland.

I forbindelse med F-35-prosjektet er også rullebanen utvidet fra 2714 til 3000 m.

Den kommunale flyplassen Ørland lufthavn ligger på vestsiden av Ørland hovedflystasjon. Den ble bygd tidlig på 1970-tallet og benytter samme rullebaner som den militære flystasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg