Økonomi og næringsliv i Montenegro

Næringsgrunnlaget i Montenegro har tradisjonelt vært basert på saue- og geiteavl. Turisttrafikken har tradisjonelt hatt stor betydning ved kysten, men næringen ble satt kraftig tilbake i 1990-årene på grunn av den politiske situasjonen.

Ved uavhengigheten i 1991 var Montenegro den minst utviklede av de jugoslaviske republikkene. Inntil 1996 var det liten økonomisk utvikling.

Fra midten av 1990-tallet har Montenegro hatt en jevn økonomisk vekst. Inflasjonen er lav, men arbeidsledigheten er høy. Investeringene fra utlandet holder seg på et høyt nivå. Mange utenlandske aktører har investert i turistnæringen.

Montenegro har privatisert sin store aluminiumindustri.

Jordbruk og skogbruk

Montenegro har generelt en liten jorbrukssektor, for det meste nær kysten hvor middelhavsklimaet gjør det mulig å dyrke oliven, sitrusfrukter, druer og ris. Åkerbruket er konsentrert til daler og poljer, og er til dels gunstig vannet. På Zetasletta, nord for Skutarisjøen, dyrkes mais, poteter, hvete, tobakk, frukt og vindruer. Noe husdyrshold(sau, kveg, griser). I høylandeter det utbredt med husdyrhold av geiter og sauer.

Bergverk og energi

Det brytes blant annet lignitt og bauxitt..

Industri

Industrien domineres av aluminium, jern-, stål- og metallindustri. Stor produksjon av halvfabrikata. Også en del tekstilindustri med blant annet produksjon av bomullsgarn.

Samferdsel

Veinettet er forholdsvis godt utbygd og er på ca. 7300 km (2008). Det fantes samme år ca. 250 km jernbane. Hovedforbindelsen går fra byen Bar ved adriaterhavskysten, gjennom hovedstaden Podgorica, og videre nordover til Serbia. Viktigste havnebyer er Bar og Kotor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg