Avrenningskart for Norge
Bildet viser gjennomsnittlig årlig tilsig for årene 1961–1990. Fargene angir årlig tilsig i millimeter.
Avrenningskart for Norge
Av .

Tilsig (årstilsig eller årstilløp) er den mengden vann som samlet renner til et vassdrags totale nedbørsfelt i løpet av et år. Tilsig angis vanligvis i millioner kubikkmeter (millioner m³).

Faktaboks

Også kjent som

overflateavrenning, årstilsig, årstilløp, på engelsk "inflow"

Tilsiget i de norske vassdragene er spesielt stort under snøsmeltingen om våren og under perioder med mye nedbør om høsten. De mest nedbørrike områdene i Norge er ytre og midtre deler av Vestlandet (årsmiddel 3000–3500 mm), mens det er minst nedbør i indre Finnmark og øvre Gudbrandsdal (årsmiddel 200–300 mm). Noe av denne nedbøren inngår ikke i årstilsiget fordi den fordamper, blant annet fordi den tas opp i trær som vokser.

Det nyttbare tilsiget er sentralt innen vannkraftproduksjon, som utgjør den delen av tilsiget til et vannkraftverk som kan utnyttes til kraftproduksjon. Dette er nedbør fratrukket fordamping og eventuelt flomtap.

Klimaendringer

Avrenningskart for Sverige

Eksempel på avrenningskart for Sverige i henholdsvis et tørt og et vått år. Fargen angir avrenningen i liter per sekund og km². Mørkere farge jo mer avrenning (tilsig).

Avrenningskart for Sverige
Av /Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut.

Norsk vannkraftproduksjon varierer betydelig fra år til år, men oppgis som midlere årsproduksjon, basert på tilsiget midlet over 30 år.

Det nyttbare tilsiget har i perioden 1981–2010 økt med cirka 3,3 prosent på landsbasis i Norge sammenlignet med tilsigsserien fra forrige 30-årsperiode. Ulike klimaframskrivinger viser at endringer i nedbørsfordelingen og nyttbart tilsig kan endre seg betydelig framover (størrelsesorden 2–16 prosent økning), med betydelig ulik regional fordeling.

Dette kan også være argument for at det behøves større klimatilpasninger og at vi må øke potensialet for mer vannkraft gjennom opprusting og utvidelser, men også for slipp av minstevannføring for å bedre den økologiske tilstanden i vassdrag med vannkraft.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg