Økonomi og næringsliv i Grenada

Grenada er et populært turistmål, spesielt for cruiseskip. Hovedstaden St. George’s blir omtalt som en av Karibias vakreste havner. Fort George fra 1705 ligger ytterst på odden og huser i dag politiets hovedkvartér. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Frukt- og grønnsakmarked i St. George’s. Grenada har stor og variert produksjon av frukt og grønnsaker. Landet er ellers kjent som «krydderøya» på grunn av den store produksjonen av muskatnøtter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Etter 1983 har Grenadas økonomiske politikk vært preget av liberalisering og vekt på markedsstyring. Landets økonomi er fortsatt i stor grad basert på jordbruket, men tjenesteytende næringer har fått økende betydning, og stod i 2002 for 70 % av landets BNP. Bl.a. har turistnæringen fått en økende betydning, og fra siste del av 1990-årene er det også satset på å få utenlandske banker og andre virksomheter til å etablere seg i landet.

Bruttonasjonalinntekt per innbygger lå i 2002 på 5000 USD. Arbeidsledigheten er konstant høy og økonomien er anstrengt med store underskudd på betalingsbalansen med utlandet. Landet er avhengig av lån og hjelp fra bl.a. Verdensbanken og Det internasjonale valutafond (IMF).

Landbruk, fiske

Landbruket og fiske omfatter ca. 10 % av BNP (2002) og sysselsetter 14 % av yrkesbefolkningen (2002). Grenada er verdens nest største produsent av muskatnøtt og muskatblomme (etter Indonesia). Andre viktige eksportprodukter er bananer og kakao, men produksjonen varierer fra år til år grunnet varierende værforhold og sykdommer. På slettene langs kysten dyrkes sukkerrør i mindre skala. Lime (sitron) dyrkes både på hovedøya Grenada og Carriacou, og på Carriacou også bomull. Resten av jordbruksarealet brukes til dyrking av en rekke sorter frukt og grønnsaker. Storfehold er viktig på Carriacou.

Fiske bidrog med ca. 7 % av eksportinntektene i 2002.

Industri

Industrien bidrog i 2002 med 6 % av BNP og sysselsatte drøyt 7 % av yrkesbefolkningen. Produksjonen omfatter lite annet enn bearbeiding og foredling av landbruksprodukter og produksjon av klær, krydderprodukter (bl.a. muskatolje) og elektroniske komponenter. Fiskeforedlingsindustri er under utbygging med japansk kapital.

Turisme

Turisme har lenge vært den raskest voksende delen av økonomien, men det har etter 2000 vært en nedgang i cruiseskipanløp. Naturskjønt landskap med hvite strender og fjellrikt innland med regnskog, samt en historisk interessant hovedstad er de viktigste årsakene til turistveksten. De fleste turistene kommer fra USA, Storbritannia og andre karibiske land.

Utenrikshandel

Eksportverdien omfatter kun 35 % av importverdien (2002). Muskatnøtt, bananer, rom og elektroniske produkter er blant de viktigste eksportvarene. Viktigste samhandelspartnere er USA, Storbritannia og Trinidag og Tobago.

Samferdsel

Veinettet er på totalt ca. 1100 km hvorav 2/3 er med fast dekke. Grenada har ingen jernbane. Internasjonal flyplass finnes ved Point Salines 10 km fra St. George's sentrum. Det finnes en mindre lufthavn ved Lauriston på Carriacou. St. George's er viktigste havneby. Kommunikasjonen mellom Grenada og Carriacou foregår med båt og fly.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg