Økonomi og næringsliv i Grenada

Grenada er et populært turistmål, spesielt for cruiseskip. Hovedstaden St. George’s blir omtalt som en av Karibias vakreste havner. Fort George fra 1705 ligger ytterst på odden og huser i dag politiets hovedkvartér. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Frukt- og grønnsakmarked i St. George’s. Grenada har stor og variert produksjon av frukt og grønnsaker. Landet er ellers kjent som «krydderøya» på grunn av den store produksjonen av muskatnøtter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Grenadas økonomiske politikk har etter 1983 vært preget av liberalisering og vekt på markedsstyring. Landets økonomi er fortsatt i stor grad basert på jordbruket, men tjenesteytende næringer har fått økende betydning, og stod i 2002 for 70 prosent av landets BNP, i 2017 for 78 prosent. Blant annet har turistnæringen fått en økende betydning, og fra siste del av 1990-årene er det også satset på å få utenlandske banker og andre virksomheter til å etablere seg i landet.

Bruttonasjonalinntekt per innbygger lå i 2019 på 17 039 USD. Arbeidsledigheten er konstant høy (24 prosent i 2017) og økonomien er anstrengt med store underskudd på betalingsbalansen med utlandet. Landet er avhengig av lån og hjelp fra blant annet Verdensbanken og Det internasjonale valutafond (IMF).

Landbruk, fiske

Landbruket og fisket omfatter 6,8 prosent av BNP (2017) og sysselsetter 11 prosent av yrkesbefolkningen. Grenada er en av verdens største produsenter av muskatnøtt og muskatblomme (etter Indonesia). Andre viktige eksportprodukter er bananer og kakao, men produksjonen varierer fra år til år grunnet varierende værforhold og sykdommer. På slettene langs kysten dyrkes sukkerrør i mindre skala. Lime (sitron) dyrkes både på hovedøya Grenada og Carriacou, og på Carriacou også bomull. Resten av jordbruksarealet brukes til dyrking av en rekke sorter frukt og grønnsaker. Storfehold er viktig på Carriacou.

Fisk var det største eksportproduktet i 2017.

Industri

Industrien bidro i 2017 med 15,5 prosent av BNP og sysselsatte drøyt 20 prosent av yrkesbefolkningen. Produksjonen omfatter lite annet enn bearbeiding og foredling av landbruksprodukter og produksjon av klær, krydderprodukter (blant annet muskatolje) og elektroniske komponenter. Fiskeforedlingsindustri er under utbygging med japansk kapital.

Turisme

Turisme har lenge vært den raskest voksende delen av økonomien, men det har etter 2000 vært en nedgang i cruiseskipanløp. Naturskjønt landskap med hvite strender og fjellrikt innland med regnskog, samt en historisk interessant hovedstad er de viktigste årsakene til turistveksten. De fleste turistene kommer fra USA og Storbritannia samt andre karibiske land.

Utenrikshandel

Fisk, muskatnøtt, kakao og frukt er blant de viktigste eksportvarene. Viktigste samhandelspartnere er USA, Canada, Saint Vincent og Grenadinene og Saint Lucia.

Samferdsel

Veinettet er på totalt rundt 1100 kilometer hvorav 900 er med fast dekke (2017). Grenada har ingen jernbane. En internasjonal flyplass finnes ved Point Salines 10 kilometer fra St. George's sentrum. Det finnes en mindre lufthavn ved Lauriston på Carriacou. St. George's er viktigste havneby. Kommunikasjonen mellom Grenada og Carriacou foregår med båt og fly.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg