Åsestakken

Åsestakken
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Åsestakken er utarbeidet av Elisabeth Sivertsen i 1994–1995, og er en fri komposisjon uten rot i lokal draktskikk.

Den første bunaden som ble lagd, var i barnestørrelse, men like etter ble også voksenstørrelser utarbeidet. Bunaden ble tidligere forhandlet under navnet Fiolenstakken – etter butikken den ble solgt i. Nå kalles den Åsestakken, etter Åse Nielsen, som jobbet i butikken som solgte bunaden. I dag er det ingen aktiv produsent av denne bunaden.

Draktdeler

Livkjole

Stakk og liv er sydd sammen. Overdelen er i mørkeblå eller grønn bomull, og stakken er stripet i blåfarger eller grønnfarger. Livet har broderi langs halsringinga. Barneutgaven har stakk og liv i samme stoff, og er uten broderi på livet.

Skjorte

Hvit bomullsskjorte med ståkrage er lagd til bunaden. Kragen, mansjettene og bringestykket er dekorert med bomullsblonder og nupereller.

Forkle

Forkleet er i samme stoff som livet, med kant og linning av stakkestoffet. På forkleet er det brodert naturalistiske blomstermotiver, med rødkløver, løvetann, forglemmegei, vårmure, fiol, strå, kornblomst, prestekrage, valmue, storkenebb, blåklokke og korn. I tillegg er det brodert et stilisert insekt.

Lomme

På forkleet henger ei lomme med konvoluttfasong. Den lages i stakkestoffet, mens klaffen er i samme stoff som liv og forkle. På klaffen er et utvalg av blomstene brodert.

Ytterplagg

Det er lagd ei jakke med bolerofasong til bunaden. Den lages i samme stoff som forkleet, og har broderi med et utvalgt blomstermotiv både foran og bak. Jakka lukkes foran med sølvhekter.

Metall

Det brukes sølvhekter i jakka, og i tillegg har Kristoffersen Mestergull lagd ei egen sølvnål med preget fiolmotiv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg