Fotolyaser er flavoproteiner som inneholder FAD (flavin adenin dinukleotid) og bruker blått lys som en del av reparasjonsmekanismen av skader i DNA forårsaket av ultrafiolett stråling.

Faktaboks

Også kjent som

Fotoreaktiveringsenzym

Ultrafiolett stråling gjør et det dannes syklobutan pyrimidin dimere, hvor to tymin på den ene DNA-tråden binder seg kovalent til hverandre. Under reparasjonen med fotolyase og toelektronredusert FADH- blir tymindimere atskilt tilbake til to tymin i en prosess kalt fotoreaktivering.

Evolusjon

Fotolyaser har en lang evolusjonshistorie og finnes hos både bakterier, planter, sopp og dyr, unntatt morkakedyr (placentale pattedyr) inkludert mennesker, som i stedet bruker en nukleotidutkutting- reparasjonsmekanisme.

Inndeling

Fotolyaser inndeles i to grupper: En gruppe som i tillegg inneholder pterin (metylentetrahydrofolat) kalt folat-fotolyaser, og gruppen deazaflavin-fotolyaser, hvor et nitrogen N-5 i isoalloksazinringen er byttet ut med karbon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg