Tymin er en kjemisk forbindelse, en nitrogenbase som inngår i nukleotidene som bygger nukleinsyren DNA. Tymin er en pyrimidin, i likhet med nitrogenbasene uracil og cytosin, og består av en karbonring med seks ledd.

Faktaboks

Uttale
tymˈin
Også kjent som

T, thymin, engelsk thymine

Den kjemiske formelen til tymin er C5H6N2O2, og det systematiske navnet er 2,4-dihydroksy-5-metylpyrimidin.

Nukleinsyren DNA

Nukleotid

Nukleotid består av en fosfatgruppe (P), et sukkermolekyl (S) og en nitrogenbase (A). Dette bildet illustrer nukleotidet adenin.

DNA-oppbygning
Modell av DNA som viser molekylets dobbeltheliks. Trappens sider utgjøres av sukkerfosfat – «ryggraden» – mens ett trinn består av to baser, enten adenin og tymin eller cytosin og guanin som er forbundet med hverandre gjennom hydrogenbindinger. S viser sukkermolekylet deoksyribose og F viser fosfatgruppen.
DNA-oppbygning
Av /Kunnskapsforlaget.

DNA består av et sukkermolekyl kalt deoksyribose, en nitrogenbase og en fosfatgruppe. Disse tre komponentene kalles et nukleotid, og flere nukleotider koblet sammen til en lang kjede danner en DNA-tråd. DNA består av to tråder av nukleotider, som er tvunnet til en dobbeltheliks.

I DNA brukes nitrogenbasene tymin (forkortes T), guanin (G), adenin (A) og cytosin (C). Basene bindes sammen to og to av hydrogenbindinger, og de bindes alltid sammen i parene adenin–tymin eller cytosin–guanin. I RNA brukes de samme nitrogenbasene, bortsett fra at tymin er byttet ut med uracil (U).

Nitrogenbasene deles inn i puriner og pyrimidiner. Adenin og guanin er puriner og cytosin, tymin og uracil er pyrimidiner. Pyrimidiner består av en karbonring med seks ledd, hvor to av leddene er nitrogenatomer (derav navnet nitrogenbaser). Purinene består av to ringer. Den ene ringen er lik karbonringen i pyrimidin, og den andre er en karbonring med fem ledd, hvor to av leddene er nitrogenatomer (denne ringen kalles en imidazolring).

Et nukleosid består kun av et sukkermolekyl og en nitrogenbase, og har ikke en fosfatgruppe bundet til seg. Man kan derfor si at et nukleotid er et nukleosid med en fosfatgruppe. Tymin bundet til sukkermolekylet deoksyribose kalles tymidin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg