I 1932 oppdaget Otto Heinrich Warburg og Walter Christian et «gult ferment», et oksidasjonsenzym som deltar i hydrogenering av pyruvat, laktat og succinat. Warburg og Christian hadde funnet at «Zwischenferment» gir oksidasjon av glucose-6-fosfat til 6-fosfoglukonolakton :
- glucose-6-fosfat + NADP+ (koferment) → 6-fosfoglukonolakton + NADPH
og at reaksjonen kunne kobles med «Gelbe Ferment»:
- O2 (oksygen) + NADPH → H2O2 (hydrogenperoksid) + NADP+
«Zwischenferment» viser seg i ettertid å være første enzymet i oksidativ pentosefosfatvei, glukose-6-fosfat dehydrogenase
Hugo Theorell hadde i 1933 et studieopphold i laboratoriet til Warburg i Berlin. Med kolonnekromatografering renset Theorell «Gelbe Ferment» for å studere det nærmere. Det er mulig å skille proteindelen (apoproteinet) fra det Theorell mente var riboflavin (riboflavin-5’-fosfat, FMN). FMN kan skifte farge, blir gulfarget ved oksidasjon med oksygen og mister noen av fargen når det blir redusert. FMN var første bevis på at enzymer kan inneholde kofaktorer. Theorell fikk nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1955 for «oppdagelser omkring egenskaper og virkemåte for oksidasjonsenzymer».
Richard Kuhn ved Universitetet i Heidelberg var interessert i molekyler som har en kjede med karbonatomer som er festet sammen med alternerende enkeltbindinger og dobbeltbindinger. Kuhn isolerte flere gulfargete stoffer, karotenoider, polyener med konjugerte dobbeltbindinger. Det er alternerende karbon-karbon dobbeltbindingene som gir de lysabsorberende egenskapene og fargen på molekylene. Kuhn viste at karotenoider var utgangsmateriale for fettløselig vitamin A, men det var ukjent om det var en sammenheng mellom flaviner og vannløselig vitamin B2. I 1920 fant József Goldberger at anti-pellagrafaktoren måtte være et B-vitamin.
Paul György ga Kuhn i oppdrag å isolere vitamin B2, først fra lever hos rotter. Flaviner er meget utbredt i planter og dyr, men finnes bare i svært små konsentrasjoner. Kuhn og medarbeidere isolerte 1 gram av riboflavin fra 5000 liter melk eller albumin fra 34000 egg. Kuhn hadde under arbeidet kalt pigmentet henholdsvis lumiflavin, laktoflavin og ovoflavin, og fikk nobelprisen i kjemi i 1938 «for hans arbeid med karotenoider og vitaminer». Det gule enzymet var FAD-avhengig NADPH oksidoreduktase. D-aminosyre oksidase oksiderer D-aminosyrer til ketosyre (oksosyre), hydrogenperoksid og ammonium var det neste flavinenzymet som ble beskrevet. Seinere har man funnet mange enzymer i gruppen FAD-avhengige oksidoredduktaser og monooksygenaser.
Hans Adolf Krebs var forskningsassisent hos Warburg, og en av mange som i 1933 måtte flykte fra nazi-Tyskland. Kuhn er kredtiert oppdagelsen sitronsyresyklus og glyoksylatsyklus hvor flavinenzymet succinat dehydrogenase deltar.
Røde blodceller inneholder enzymet glutation reduktase, som er en FAD-avhengig oksidoreduktase, enzymer som deltar i fjerning av reaktive oksygenforbindelser.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.